Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, değer kazanan Asya para birimlerinin ihracatçı şirketlerin hisselerine satış getirmesi ve Çin'de enflasyonun ekonomistlerin beklentisinden daha yukarıda çıkmasının etkisi ile satıcılı seyrediyor. Bu hareket sonrası, gelişen piyasaların gösterge endeksi, iki ayın ilk haftalık kaybına hazırlanıyor.

Güney Kore'nin en büyük otomobil üreticisi Hyundai Motor Co., Kore para birimi wonun yen karşısında Mayıs 2010'dan bu yana en yüksek seviyesine çıkmasının ardından yüzde 1.7 geriledi. Dünyanın en büyük kuru taşımacılık işletmecisi China Cosco Holdings Co., yuanın dolar karşısında 1993'ten bu yana en yüksek seviyesine çıkmasının ardından son sekiz haftanın en keskin düşüşünü gösterdi. Hindistan'ın iki numaralı yazılım ihracatçısı Infosys Ltd., satış tahminini artırmasının ardından üç yılı aşkın sürenin en keskin rallisini yaptı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.1 düşerek, Hong Kong saati ile 17:20'de 1,075.79 puana indi. Endekste, 204 hisse değer kazanırken, 411 hisse aşağı yönde hareket etti. Won yen karşısında, Kore Merkez Bankası'nıon borçlanma maliyetini üçüncü ay üst üste değiştirmemesinin ve Japonya'da cari işlemler açığının beklenenden daha yüksek çıkmasının ardından değer kazandı. Çin'de enflasyon ekonomistlerin beklediğinden daha hızlı artarak son yedi ayın en yüksek seviyesine çıktı. Bu durum, Çin'de parasal gevşemeye gidileceği beklentisini azaltıyor.

Mumbai'de Future Capital Holdings Ltd.'den Jitendra Panda, "Para birimlerinin değer kazanması ihractçı şirketlerin karlarını azaltıyor ve bu durum, Batılı ülkelerin harcama gücünün düşük kalmaya devam ettiği döneme denk geliyor," dedi ve "Enflasyonla mücadele birçok ülke için büyük bir sorun olmaya devam ediyor ve bu durum, politika yapıcıların para politikasında gevşemeye gitme planlarını bozuyor" değerlendirmesinde bulundu.