Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır fiyatları, Çin'de enflasyonun tahminlerden daha hızlı çıkmasının ardından parasal genişlemenin gecikebileceği beklentisi ile düştü ve üç haftadır süren haftalık kazancını daralttı.

Üç ay vadeli bakır kontratları, Londra Metal Borsası'nda (LME), erken saatlerdeki yüzde 0.6'lık kazancının tümünü geri vererek yüzde 0.2 düşüşle ton başına 8,098.25 dolara geldi. Metal bu haftayı yüzde 0.2'lik kazançla geçmeye yönlendi.

Çin'de tüketici fiyatları endeksi Aralık ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.5 yükseldi. Bloomberg News'uın anketine katılan 42 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin yüzde 2.3 artması bekleniyordu. Üretici fiyatları endeksi ise, yüzde 1.8 düşmesi beklenirken, yüzde 1.9 geriledi. Çin hisse senetlerinin gösterge endeksi Şanghay Bileşik bugün yüzde 1.8 düşüşle 2,242.23 puana kadar indi.

Dadi Futures Co. analisti Peng Guoliang, "Veriler, Çin'de makroekonomik görünümün biraz karışık olduğunu işaret ediyor," dedi ve "Hükümet, üretici fiyatlarındaki düşüşün sanayi talebinin halen göreceli olarak düşük olduğunu gösterirken, politikayı gevşetme konusunda çok temkinli olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Çin para birimi yuan dolar karşısında, hükümetin enflasyonla mücadele için para biriminin değer kazanmasına tolerans göstereceği sprkülasyonu ile birlikte, 6.22 seviyesinin ötesine geçerek son 19 yılın en güçlü seviyesine ulaştı. Çin dünyanın en büyük bakır ithalatçısı. Nisan vadeli bakır kontratları, Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, yüzde 0.6 düşerek ton başına 58,450 yuana (9,403 dolara) indi.

Mart vadeli bakır kontratları New York Comex piyasasında yüzde 0.6 kayıpla pound başına 3.6875 dolara geriledi. LME'de, aluminyum yükselişini beşinci güne taşıyarak Eylül ayından bu yana en uzun süreli çıkış dönemini yaşamaya hazırlanırken, çinko, kurşun, nikel ve kalay da değer kazandı.