KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yenin, euro karşısında 120 seviyesinin altına gerilemesinin ve bir Fed yetkilisinin, Japonya'nın Döviz politikalarına ilişkin endişesini dile getirmesinin ardından üst düzey bir Japon yetkili, ülkesinin herhangi bir "rekabet devalüasyonu" aktivitesi içinde olmadığını söyledi.

Hong Kong'taki Asya Finansal Forum'unda konuşan Japonya Maliye Bakanı Yardımcısı Takehiko Nakao, Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve yeni Kabine'nin rekabet devalüasyonu niyetinde olmadığının altını çizerek, yendeki değer kaybının, önceki yükselişlerden bir düzeltme olduğunu savundu.

Abe'nin büyümeyi destekleme ve yeni aşağı çekerek ihracatçılara yardımcı olma kampanyası, diğer ülkelerin Abe'nin para birimini zayıflatmaya çalıştığı endişelerine neden oluyor. ABD'de de St.ç Louis Fed Başkanı James Bullard 10 Ocak'ta Japonya'nın duruşu ve "sadakacı politika" risklerinden biraz rahatsız olduğunu söyledi.

Yen, bugün euro karşısında 120.13 seviyesine kadar gerileyerek, Mayıs'tan bu yana ilk kez 120'nin altına işaret etti. Yen, Tokyo saati ile 13:19'da euro karşısında 119.93'ten, dolar karşısında ise 89.58'den işlem gördü.

Abe'nin deflasyon çıkılmasına yönelik sert açıklamalarının, yendeki düşüşün arkasındaki tek sebep olmadığını söyleyen Nakao, Avrupa'daki istikrar, ABD'deki bazı toparlanma sinyalleri ve ABD'nin harcama kesintileri ve vergi artışlarını geçici olarak erteleme kararının da faktörler arasında yer aldığına dikkat çekti.

Advertisement