Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hong Kong hisse senetleri, Çin'de yabancı yatırımcıların işlem kotalarının artırılacağı haberinin Çin hisselerine alım getirmesinin desteği ile 18 ayın en yüksek seviyesine çıktıktan sonra, ABD'de borç tavanı tartışmalarının yarattığı endişe ile bir miktar geriledi. Gösterge endeks, kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalanıyor.

Piyasa değeri açısından Çin'in ikinci büyük bankası  China Construction Bank Corp., menkul kıymetler düzenleyicisinin dün yabancı yatırımcıların kotalarının 10 kat artırılabileceğini açıklamasının ardından yükselişini ikinci güne taşıdı. Wal-Mart Stores Inc. ve Target Corp.'un tedarikçisi Li & Fung Ltd., Deutsche Bank AG'nin hisse notunu düşürmesinin ardından yüzde 1.7 değer kaybetti. Apple Inc.'nin hoparlör tedarikçilerinden AAC Technologies Holdings Inc., Nikkei'de çıkan, iPhoe üretiminin düşürüleceğine ilişkin haber sonrası yüzde 4.2 kaybetti.

Hang Seng Endeksi yüzde 0.1 düşerek, Hong Kong saati ile 14:26'da 23,3878.68 puana indi. Endeks erken saatlerde yüzde 0.4 yükselmişti. Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerini içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi, gün içinde yüzde 0.8 yükselip yüzde 0.5 düştükten sonra, önceki kapanışına göre fazla değişmeyerek 12,000.08 puanda kaldı. Hang Seng Bileşik Endeksi yüzde 0.1 geriledi ve endekste yükselen yedi hisse karşılığı dokuz hisse düştü.

Hong Kong'da Parry International Trading Ltd. idari direktörü Gavin Parry, "Çin'de iç piyasaları desteklemek için yapılan finans piyasası reformları ve yabancıların piyasaya girişlerinin artırılma çabaları bugün de konuşulmaya devam ediyor," dedi ve "Ancak bu olumlu gelişmeler, ABD'de süremekte olan borç tavanı tartışmaları ve Apple ile ilgili negatif haberlerin bölgedeki tedarikçilerin hisselerini olumsuz etkilemesi ile dengeleniyor" değerlendirmesinde bulundu.