Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD cephesinde mevcut politikaların devamına işaret edilmesiyle tahvil faizleri geri çekildi. Bernanke parasal genişleme ve varlık alım programlarının zamanlaması üzerine yorum yapmaktan kaçındı. Apple hisselerine yönelik ise, iPhone parçaları için Asya kıtasındaki tedarikçilerinden yılın ilk çeyreğinde % 50 daha az sipariş olması hisseye satış getirdi. Apple’daki % 3,6’lık değer kaybına rağmen ABD hisse senetlerinin kapanıştaki göreceli güçlü seyri dikkat çekti. Borç tavanıyla ilgili ise Hazine Bakanı Geithner Şubat ortası ile Mart ayı başlarında yaşanacak bir temerrütten kaçınmak için daha fazla araçlarının kalmadığını vurguladı. Başkan Obama ise Cumhuriyetçiler cephesinden gelen kamu harcamalarında kesinti talebine karşılık pazarlığa gitmeyeceği yönünde net mesajlar verdi.

Avrupa cephesinde ise riskli ülkelerin faizlerinin bir miktar yükselişe geçmesi dikkat çekici. Hisse senetlerinde ise geri çekilme gözlemleniyor. Bugün Yunanistan ve İspanya’da 12 ve 18 aylık ihaleler var. İspanya bugün ve Perşembe günü gerçekleştireceği ihalelerle toplam 10 milyar Euro borçlanma hedefliyor.
 
Hazine’nin Ocak ayının son borçlanması öncesi gösterge tahvil faizinde yükseliş

Yurt içi tarafta işsizlik ve merkezi yönetim bütçe dengesinin tahvil tarafına olan yansıması gündemdeydi. Güne % 6.02 bileşik seviyesinden başlayan gösterge tahvil faizi % 6.06’ya yükseldi. Bugün ayrıca Hazine Ocak ayı borçlanmasını, 09.04.2014 vadeli iskontolu tahvil ihalesiyle tamamlayacak.

"Faizlerdeki yükselişin, Hazine ihalesi öncesi bir hazırlık mı yoksa yurt dışı tahvillerine paralel bir hareket mi?" sorusuna karşılık, Akbank Piyasa Stratejileri Yöneticisi Evren Kırıkoğlu, "Borçlanma tavanının yükseltilmemesi piyasalarda risk unsuru olacaktır. Böyle bir ortamda Fed’in desteğini çekmesi çok beklendik bir hareket değil. Borç tavanının yeniden yükseltilmesi ile, Ağustos 2011’de yaşan not indiriminin Moody’s cephesinden gelebileceği konuşuluyor. İhale öncesi nakite dönmek isteyen pozisyonlardan dolayı bir miktar faizlerde yükseliş gördük. Riskli ülkelerin faizlerinde de bir miktar yükseliş var. Bunda biraz kurun da etkisi var, Euro/Dolar ’daki yükseliş, Dolar/TL ’ye tam yansıyamıyor. Bu da getirilerde bir miktar temkinli davranmayı gerektiriyor. Hazine'nin ihalelerde beklentiler dahilinde borçlanabilmesiyle yükselişin devamını beklemiyoruz" yorumunda bulundu.

Yükseliş trendindeki İMKB 100

İMKB 100 yükseliş hareketini haftanın ikinci işlem gününde de 82 bin seviyesini kırarak sürdürüyor. Dün rekor kapanışını 82,000 zirve seviyesiyle yapan endeks, bugüne de yatay bir seyirle 81,998 puandan başladı. Daha sonra biraz toparlanan endeks saat 12:38’de 82,268 düzeyindeydi.

Bernanke konuşması sonrası Euro/Dolar’da yatay seyir

Sabah saatlerinde 1,3360 seviyesinden işlem gören euro/dolar paritesi, saat 13:10 itibariyle 1.3350 seviyesindeydi. Dolar/TL ise güne başladığı 1.77’li seviyesinde yatay seyrine devam ediyor. Kur aynı saatlerde, 1,7707’den işlem görüyordu

BloombergHT Araştırma Bölümü

Ayşe İyigündoğdu

aiyigundogdu@bloomberg.net