Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Fed Minneapolis Başkanı Narayana Kocherlakota, yetkililerin faiz oranlarını artırmasından önce merkez bankasının işsizliği düşürme hedefine ulaşabilmek için istihdamı daha çok desteklemesi gerektiğini ifade etti.

Kocherlakota, Minnesota'da yapacağı bir konuşmasının metninde Fed'in işsizlik hedefini yüzde 5.5'e düşürerek "daha çok teşvik" sağlayabileceğini söyledi. Fed Minneapolis Başkanı önümüzdeki iki yıl boyunca büyümenin ılımlı, enflasyonun ise yüzde 2'nin altında kalacağını söyleyerek, işsizliğin ise yüzde 7'nin üzerinde seyretmeye devam edeceğini dile getirdi.

Faiz oranlarının neredeyse sıfıra çekilmesinin üzerinden 4 yıl geçmesinin ardından işsizlik oranının yüzde 7.8'de kalmasıyla, Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) üyeleri iletişim politikalarına dönüyor. FOMC, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada işsizliğin yüzde 6.5'in üzerinde olduğu ve enflasyonun yüzde 2.5'in altında seyrettiği sürece faiz oranlarını sıfıra yakın tutacaklarını açıkladı.

Kocherlakota konuşma metninde "FOMC daha genişleyici bir parasal politika başlatarak istihdam üzerine yukarı yönlü bir baskı uygulayabilir ve işsizlik oranının uzun vadedeki düşük seviyesine inmesini sağlayabilir. Benim enflasyon ve işsizlik için görünümümün her ikisi de daha fazla genişlemeye işaret ediyor" ifadelerini kullandı.