Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:15'te güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, Dünya Bankası'nın küresel büyüme tahminlerini düşürmesi ve Lüksemburg Başbakanı ve Euro Bölgesi maliye bakanları başkanı Jean-Claude Juncker'in, eurodaki güçlenmenin bölge ekonomisini tehdit ettiğini açıklamasının ardından düşüşünü beşinci güne taşıdı. ABD endeks vadeli kontratları fazla değişmedi ve Asya hisse senetleri de düştü.

Societe Generale SA ve Credit Agricole SA, Stoxx Europe 600 Endeksi'ndeki banka hisselerindeki değer kaybıyla birlikte sırasıyla yüzde 4 ve yüzde 2 düştü. Tesco Plc, içeriğinde at DNA'sına rastlandığı için bazı sığır eti ürünlerini raflardan çekmesinin ardından yüzde 1.1 geriledi.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.3 düşerek, Londra saati ile 11:30'da 285.01 puana indi ve Mayıs ayından bu yana en uzun süreli düşüş dönemini gerçekleştirmeye yönlendi. Avrupa hisse senetlerinin gösterge endeksi, ABD'li kanun yapıcıların mali uçurum olarak adlandırılan ve dünyanın en büyük ekonomisini resesyona itme tehdidi taşıyan otomatik vergi artırımları ve harcama kısıntılarından kaçınma konusunda anlaşmaya varmalarının ardından, halen bu yılın başına göre yüzde 2.0 yükselmiş durumda. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratı bugün yüzde 0.1 düştü ve MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.7 kaybetti.

Londra'da Charles Stanley Group Plc araştırma müdürü Jeremy Batstone-Carr, "Teknik analistler muhtemelen, gösterge endekslerin aşırı alımda olduğunu söyleyecekler," dedi ve "Bir gerialımı tetikleyecek faktörleri bekliyorsunuz. Juncker'in yorumları, Asya hisse senetlerindeki düşüş ve özellikle bankalarda olmak üzere ABD'deki kar sezonu, katkı sağlayan faktörler" değerlendirmesinde bulundu.

Stoxx 600 Endeksi'ndeki şirketlerin toplam işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, son 30 günün ortalamasının yüzde 31 üzerinde.

(15:15'te güncellendi)