Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Rusya, Avrupalı yasa yapıcıların yükselen Döviz oranlarının ekonomik maliyetleri de yükselttiği yakınmalarında Japonya'ya katılmasının ardından, dünyanın yeni bir "kur savaşı"na doğru ilerlediği uyarısında bulundu.

Rus merkez bankasının başkan yardımcısı Alexei Ulyukayev, Moskova'da gerçekeştirilen bir toplantıda "Japonya yeni zayıflatıyor ve diğer ülkeler de bunu takip edebilir" dedi.

G-20'nin başkanlığını yapan Rusya'nın bu uyarısı, Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker'in euronun "tehlikeli bir seviyede yüksek olduğu" ve Norveç Merkez Bankası başkan yardımcısı Jan F. Qvigstad'ın kronda yaşanan artışların faiz oranı ayarlarını etkileyeceği ifadesinin ardından geldi.

Londra'da bulunan ING Groep NV döviz strateji direktörü Chris Turner, "Dün, Avrupalı yasa yapıcıların 2013 kur savaşına ilk kurşunu sıktıkları gün olarak kayda geçecek" ifadelerini kullandı.

Kur savaşı konusundaki bu çatışmalar önümüzdeki ay buluşacak olan olan G-20 maliye bakanları ve merkez bankaları arasında bir kavgaya sebep olabilir. G-20 üyeleri 3 ay önce 2009'da verdikleri "para birimlerinin rekabetçi bir biçimde değerinin düşürülmemesi" sözüne sadık kaldıklarını söylemişlerdi.