Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

-ABD sanayi üretimi yükselmeye devam etti

ABD sanayi üretimi iş ekipmanları olan talebin artması sonucu Aralık ayında da yükselerek çıkışını ikinci aya taşıdı ve yasa yapıcıların federal bütçe konusunda çatışma yaşamalarına rağmen fabrikaların genişlediği sinyalini verdi.

Fed verilerine göre fabrika, maden ve kamu hizmetleri üretimi Kasım ayında yüzde 1 yükselirken, Aralık ayında yüzde 0.3 arttı ve Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanlarına paralel doğrultuda yükseldi. Toplam üretimin yüzde 75'ini oluşturan imalat yüzde 0.8 büyürken beklentileri de aşmış oldu.

-Goldman Sachs'ın kârı beklentileri aştı

ABD'nin varlık açısından en büyük 5. bankası Goldman Sachs Group Inc., şirketin kendi yatırımlarındaki değerlerin 2009 yılından bu yana ilk gelir büyümesi yılına katkıda bulunmasıyla kârının neredeyse 3 katına çıktığını belirtti.

New York merkezli bankadan bugün yapılan açıklamaya göre 4. çeyrek net geliri bir yıl içerisinde 1.01 milyar dolardan 2.89 milyar dolara yükseldi. Hissedarların kârları genelde 2.83 milyar dolar ve hisse başına 5.60 dolar olarak gerçekleşirken, bir yıl önceki rakam 978 milyon dolar ve hisse başına 1.84 milyar dolar olmuştu.

-ABD'de TÜFE sabit kaldı

ABD'de yaşam maliyeti Aralık ayında çok fazla değişmeyerek geçtiğimiz 10 yılın en düşük 3. ilerlemesini kaydetti ve enflasyonun alçak kaldığı sinyalini verdi.

İşçi Bakanlığı'ndan bugün yapılan bir açıklamaya göre çok değişmeyen tüketici fiyat endeksi bir önceki ay yüzde 0.3 düşüş göstermişti. Endeks, Bloomberg anketine katılan 83 ekonomistin tahmin medyanına paralel gerçekleşti. Maliyetler 2012 yılında yüzde 1.7 artarken, 2011 yılında yüzde 3 yükseliş göstermişti.

-Euro Bölgesi enflasyonu değişmedi

Euro Bölgesi'nde enflasyon oranı Aralık ayında, yavaşlayan enerji maliyeti büyümesinin yükselen gıda fiyatlarını dengelemesi sonucu değişmedi.

Tüketici fiyatları endeksi Aralık ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.2 arttı. Tüketici fiyatları, aylık bazda ise yüzde 0.4 yükseldi.

-Yen "kur savaşları" tartışması ile yükseldi

Japon yeni dolar karşısında, geçen ayki yüzde 5.3'lük değer kaybının ardından dünya genelinde politika yapıcıların aşırı kur hareketlerine yönelik eleştirilerini artırmalarının ardından, Mayıs ayından bu yana en hızlı iki günlük kazancını gerçekleştirmeye yönlendi.

Yen dolar karşısında, dünkü yüzde 0.8'lik sıçramanın ardından, yüzde 0.6 yükselerek, New York saati ile 06:49'da 88.26 seviyesine geldi. Bu, 31 Mayıs'tan bu yana en büyük çaplı iki günlük yükselişi işaret ediyor. Japon para birimi dolar karşısında 14 Ocak'ta 89.67 ile Haziran 2010'dan bu yana en zayıf seviyesine inmişti. Euro karşısında ise yen yüzde 0.5 değer kazanarak 117.50 sevişyesine ulaştı.

-JPMorgan'ın kârı yüzde 53 arttı

Varlık bakımından ABD'nin en büyük bankası olan JPMorgan Chase & Co., rekor derecede düşük faizlerin yardımıyla yükselen mortgage kredilerinin katkısıyla 4. çeyrek kârının yüzde 53 arttığını açıkladı.

New York merkezli firmadan yapılan açıklamaya göre şirketin net geliri bir önceki sene genelde 3.73 milyar dolar ve hisse başına 90 cent olurken, bu yıl genelde 5.69 milyar dolar ve hisse başına 1.39 dolara olarak gerçekleşti. Bloomberg tarafından gerçekleştirilen ankete katılan ekonomistlerin tahminleri ise hisse başına 1.22 dolara işaret ediyor.