Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası Para Fonu (IMF), Yunanistan'ın yeni bütçe kesintileri yapması, Avrupa ülkelerinden daha iyi kurtarma yardımcı şartları kazanması ve tahvil geri alımını başarıyla tamamlamasının ardından ülkenin 3.2 milyar euroluk kurtarma ödemesini onayladı.

IMF yönetimi, bugün yaptığı basın açıklamasıyla, Yunanistan'a geçtiğimiz yıl AB ülkeleri ile ortak olarak verilen 130 milyar euroluk kurtarma pakedinin 3.2 milyar dolarlık ödeme diliminin verilmesine karar verdiklerini duyurdu.

Güçlü mali düzenlemeler ve kaydadeğer istihdam maliyeti rekabetliliği kazançları sayesinde Yunanistan'ın programının doğru yönde ilerlediğini dile getiren IMF Başkanı Christine Lagarde, Yunanistan'ın Avrupalı ortaklarının uzun vadeli desteğinin yanısıra zorlu yapısal reformlar ve geniş kapsamlı yerel desteğin  de gerekeceğini söyledi.

Resesyon ve ülke içindeki program karşıtı muhalefetin, Yunanistan'ı Mart'ta anlaştığı önlemleri uygulamaktan alıkoymasından ötürü IMF kredi Haziran'dan bu yana dondurulmuştu.

Avrupalı politika yapıcıların dikkatlerini Euro Bölgesi'nin büyümesini canlandırmaya ve Kıbrıs'ı kurtarmaya vermiş olsa da, Yunanistan'da yine kurtarma paketi ajandasından uzaklaşma riski bulunuyor. Atina Hükümeti'nin gelecekteki her ödemeyi alabilmesi için programa bağlılığını göstermesi ve Avrupalı maliye bakanlarının da ekstra önlemlere bağlı kalması gerekiyor.

Lagarde, kredinin şartı olan programın, büyüme, rekabet ve borçların sürdürülebilirliğinin korumasına odaklandığını, bu nedenle yapılması gereken daha çok fazla şeyin olduğunu savundu. Lagarde, ülkeye vergi yönetiminde radikal denetimler uygulama ve özelleştirme planlarını devreye sokma çağrısında bulundu.