Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Amerikan bankalarından daha fazla özsermayeye sahip olan, aralarında Deutsche Bank AG ve Standard Chartered Plc'nin de bulunduğu  Avrupalı bankalar, regülatörlerin kaldıraç oranlarının düşürülmesini talep etmesinden ötürü ya küçülmek ya da sermayelerini artırmak zorunda kalacak.

Virginia'daki SNL Financial LC'nin verilerine göre Standard Chartered'ın, düzeltilmiş varlıklarının yüzde 7.04'ünü oluşturan Tier 1 sermayesi Avrupalı ortaklarının üzerinde bir orana işaret ediyor ve ABD'nin en güçlü bankası Wells Fargo&Co.'nunkinin de yalnızca yüzde 2 altında bulunuyor. Deutsche Bank AG'nin Tier 1 sermayesi ise 2011'deki ortalama varlıklarının  yüzde 3.76'sını oluşturuyor.

Kredi krizinin öncesinde Avrupalı regülatörler bankaların risk ağırlıklarına odaklanarak, UBS AG gibi bankaları, yüksek riskli mortgagelar ile desteklenen yüksek notlu tahvil biriktirmeye teşvik ediyordu. Ancak Lehman Brothers Holdings Inc.'in 2008'de iflas etmesinin ardından Amerikalı yetkililer, bankalarını nakitlerini artırmaya zorlama konusunda Avrupalı meslektaşlarından daha hızlı davrandı.

ABD'deki regülatör ve bankaların daha hızlı ve etkin bir şekilde hareket ettiğini ve yapabildiklerinde kaldıraç konusunu çözdüklerini söyleyen Pacific Investment Management Co.'nun portföy yöneticilerinden Ketish Pothalingam, bu sayede Amerikalı bankaların daha iyi göründüğünü, Avrupa bankalarının ise geride kaldığını belirtti.