Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD merkez bankası Fed'in yetkilileri, rekor düşük seviyedeki faizlerin, çiftlik arazilerinden "çöp" tahvillere kadar birçok varlık için piyasaların aşırı ısınmasına neden olduğu yolunda artan endişelerini dile getiriyorlar. Piyasaların aşırı ısınması, Fed'in daha önce görülmemiş miktardaki tahvil alımlarını tersine çevirdiğinde, riskleri daha da artırıyor.

Yatırımcılar, Fed'in gecelik faiz hedefini Aralık 2008'de sıfıra yakın seviyeye çekmesinin ardından, uzun vadeli borçlanma maliyetlerini düşürmek için tahvil alımlarını önemli miktarda artırması ile de birlikte, daha riskli varlıklara yönelik taleplerini güçlendirdiler. Spekülatif not seviyesine sahip tahvillere yönelik heves görülmemiş seviyelere çıktı ve bu durum, 1,500'den fazla kağıdın faizini takip eden Credit Suisse endeksinin geçen ay rekor düşük seviye olan 5.9'a inmesine neden oldu.

Şimdilerde, merkez bankacıların ilave tahvil alımları yoluyla teşvikleri daha da artırması ile birlikte, Fed Başkanı Ben S. Bernanke'den Kansas City Fed Başkanı Esther George'a kadar, politika yapıcıların, Fed portföyüne ialve yapmayı durdurduğu ve nihayetinde portföyünü daralttığı zaman, ani bir şekilde tersine dönebilecek finansal tahribatın ne olabileceğini kestirmeye çalışıyorlar.

George, geçen hafta yaptığı konuşmada, "Tahviller, tarım arazileri ve yüksek getirili ve kaldıraçlı krediler gibi varlıkların fiyatları tarihi zirve seviyelerinde," dedi ve "Düşük faiz politikasının , gelecekte finansal dengesizliklere yol açabilecek faktörler yaratabileceğini gözardı etmemeliyiz" uyarısında bulundu.

Bernanke 14 Ocak'ta, Ann Arbor'da, Michigan Üniversitesi Gerald R. Ford Kamu Politikası Okulu'nda yaptığı konuşmada, merkez bankasının uguladığı politikaların "maliyetleri ve risklerine çok dikkat etmesi" gerektiğini söyleyerek, kendi endişelerini dile getirdi.