Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD'nin varlık bakımından en büyük 3. bankası Citigroup Inc. dava maliyetlerinin yükselmesi ve kredi kaybı rezervlerinden kaynaklanan kazançların düşmesi üzerine kârının analistlerin beklentilerin düşük kaldığını açıkladı.

New York merkezli bankadan yapılan açıklamaya göre net gelir yüzde 25'lik artışla dördüncü çeyrekte 1.2 milyar dolara (hisse başı 38 cent) yükselirken bir önceki yılın rakamı genelde 956 milyon dolar ve hisse başına 31 cent olarak gerçekleşmişti.

Citigroup CEO'su Michael Corbat Ekim ayında göreve gelmesinden bu yana 11,000 kişilik istihdam kesintisine gideceğini açıklayarak bazı gelişen piyasalardan da çekileceklerini belirtmiş ve kendisinden bir önceki CEO Vikram Pandit'in stratejilerinden bazılarını geri çekeceği sinyalini vermişti. Dava maliyetleri, ABD'li bankalarla federal regülatörler arasında bazı konutlara "uygunsuz" bir biçimde el konulduğu iddiaları üzerine başlatılan bir soruşturma sonucunda Citigroup'un ödemesi kararlaştırılan 305 milyon dolarlık bir cezayı da içerisinde barındırıyor.

Memphis'te bulunan Guggenheim Securities LLC analisti Marty Mosby, "Yeni yönetim 2013 yılı kâr hedeflerine daha kolay ulaşabilmek için 4. çeyrek kârının birazını feda etmekten kaçınmayacaktır. 4. çeyrekte olanlardan dolayı sorumlu tutulmayacaklardır" ifadelerini kullandı.

Citigroup 4. çeyrekte New York işlemlerinde yüzde 21 kazanç sağlarken, Charlotte'un arkasından ikinci en iyi performansı gösteren şirket oldu. Hisseler 2012 yılında yüzde 50 yükselerek 1999 yılından bu yana en iyi performansı gösterdi.