Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere'de perakende satışlar Aralık ayında, tüketici belirsizliğinin İngiltere mağazaları için önemli bir dönem olan Noel alışverişlerine de yansıması ile birlikte, beklenmedik bir şekilde düştü.

Akaryakıt dahil perakende satışlar Aralık ayında, değişim göstermediği Ekim ayına göre yüzde 0.1 düştü. Bloomberg News'un anketine katılan 22 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin yüzde 0.2 artış göstermesi bekleniyordu. Hanehalkı malları son üç yılın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Toplam perakende satışlar, Aralık ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0.3 arttı.

Londra'da Commerzbank AG ekonomisti Peter Dixon, veri açıklanmadan önce yaptığı değerlendirmede, "Şimdi, tüketici aktivitesini önemli ölçüde neyin yönlendireceğini görmek çok zor," dedi ve "Durum biraz düzelmeye başladığında, yılın ikinci yarısında daha güçlü bir tüketici aktivitesi görülebilir. Ancak İngiltere'nin büyüme grünümü oldukça sınırlı kalmaya devam ediyor. Bu nedenle normal büyüme hızına yakın bir zamanda erişilmeyecek" değerlendirmesinde bulundu.

Soğuk hava koşullarının tüketici harcamalarını olumsuz etkilediği Aralık 2010 dönemi dışarıda bırakılarakbakıldığında, perakende satışlarda Aralık ayındaki yıllık artış, 1998 'den bu yanaki Aralık aylarının en zayıf performansını işaret ediyor.