Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'deki imar ve sanayi şirketlerindeki değerlenmenin, temel tüketim maddeleri ve teknoloji hisselerindeki kayıpların önüne geçmesiyle Çin Borsası kazanç sağladı.

Çin'in en büyük imar şirketi China Vanke Co., Döviz tabanlı B tipi hisselerinin işlemlerini Hong Kong'a aktarma planlarını açıklaması sonrasında yüzde 10 değer kazandı. Shenzen B tipi hisse endeksi 3 yılın en büyük sıçramasını kaydetti. China Shipping Container Lines Co., geçtiğimiz yıl kâr elde ettiğini söylemesinin ardından son 2 yılın en büyük artışını yaptı. Kweichow Moutai Co., temel tüketim maddesi şirketlerindeki kayıplara öncülük etti.

Yatırımcıların yakın zamanda Hong Kong'a transfer edecek ve likidite artışından yararlanacak daha fazla şirketin olduğuna inanmasıyla B tipi hisselerin bugün iyi performans gösterdiğini belirten Huaxi Securities Co.'nun analistlerinden Cao Xuefeng, hisselerin büyük bir düzeltme olmadan 1.5 aydır yükseldiğini hatırlattı ve bazı yatırımcıların kâr realizasyonu yapmasının gerektiğini, bu nedenle kısa vadede dalgalanmaların olabileceğini söyledi.

Şanghay Bileşik Endeksi'nde değer kaybeden her 4 hisseye karşılık 5 hisse değerlendi ve endeks yüzde 0.2 kazançla 2,322.06 puana çıktı. Şanghay endeksi 3 Aralık'ta 4 yılın en düşüğünü kaydetmesinden bu yana ekonomik toparlanma sinyalleri ve şehir kalkınması projelerinin inşaat taleplerini artıracağı spekülasyonuyla yüzde 18 tırmandı. CSI 300 Endeksi aynı sürede yüzde 23 yükseldi.

CSI 300 Endeksi bugün yüzde 0.2 kazançla 2,600.08 puana çıkarken, Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 0.3 yükseldi. ABD'de en çok işlem gören Çinli şirketlerin göstergesi Bloomberg China-US 55 Endeksi 18 Ocak'ta yüzde 0.7 yukarıda kapandı.