Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi maliye bakanlarının 2013'teki ilk buluşması, başta kurtarma fonunun doğrudan bankalara aktarılması konusu olmak üzere borç krizinin aşılmasına yönelik planlarını hayata geçirilmesine yönelik uzun koşuyu da başlatıyor.

İspanya, Kıbrıs ve Yunanistan değerlendirmelerinin öne çıkacağı Brüksel'de bugün yapılacak olan toplantıda, Euro Bölgesi bakanlarının 500 milyar euroluk Avrupa İstikrar Mekanizması 'nın (ESM) ne zaman ve nasıl hükümetleri baypas ederek, bankalara doğrudan yardım sağlayabileceği konusunda görüş ayrılığı yaşayacağı tahmin ediliyor.

Yetkiler 3 yıldır piyasaları altüst eden krizde en kötünün geride kaldığını ilan ederken, maliye bakanları, ESM'nin hükümet kanalıyla kurtarılan bankalarda görevi devralması gerekip gerekmediğini ve miras varlıkları ile ne yapacakları konusuna kafa yoruyor. Avrupa Birliği yetkililerinden biri bankaların bilanço tablolarında önceden kalma kredilerin gelecekte sorun çıkarabileceğini söyledi.

Her şeyin sinyal vermede yattığını savunan Bruegel araştırma grubunun kıdemli ekonomistlerinden Nicolas Veron, piyasalarda gerçekten etkiye sahip olan tek şeyin görevli birinin "sınırsız" kelimesini ağzına alması olduğunu, rakamın ne kadar büyük olacağı tartışmasının böylelikle masadan kalkacağını söyledi.

Veron, bankalara doğrudan aktarılmaya hazır olacak ESM fonların gerçek miktarının, kurtarma fonunun temel görevi olan piyasa girişini kaybeden hükümetlere kredi sağlaması gereksiniminden ötürü 100 milyar euronun altında olabileceğine dikkat çekti. Yüksek kredi notunu koruyabilmesi için ESM'nin banka yardımları için kenara daha fazla para ayırması gerekebilir.