Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Şirket karlarının yüzde 72'sinin beklenenden daha iyi çıkması ile birlikte, ABD hisse senetlerinin 2013 yılında rekor kırmaması oldukça güç görünüyor.

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi, Ekim 2007'de gördüğü tüm zamanların en yüksek seviyesinin yüzde 5.1 altında. Bloomberg'in derlediği 11,000'in üzerindeki analist tahminlerine göre, ABD hisse senetlerinin gösterge endeksindeki şirketlerin karlarının bu yıl toplam 1 trilyon doları geçeceği öngörülüyor. Bu tutar, endeksin zirve yaptığı dönemdeki toplamın yaklaşık yüzde 30 daha üzerinde. Şimdi 9.8 ile 60 yılın ortalamasının altında bulunan fiyat-kazanç oranı artmasa bile, S&P 500 Endeksi, yaklaşık altı yıl önce başlayan finans krizinden tamemen toparlanmaya doğru yönlendi.

Geçen hafta, S&P 500 Endeksi, 1990'lardaki teknoloji balonundan bu yana en büyük kar artışı döneminde, karını açıklayan 67 şirketin 48'inin beklenenden daha iyi bir sonuca ulaşması ile birlikte, son beş yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Ayılar, tahminlerin çok yüksek olduğu ortaya çıktığında rallinin hız keseceğini kaydederken, boğalar, karlarını daha önce olmadığı kadar artıran Amerikan şirketlerinin hisse senetlerini yeni rekorlara iteceğini düşünüyor.

New York'ta  BNY Mellon Wealth Management şef yatırım yetkilisi Leo Grohowski, "Şirket bazında Amerika resesyon sonrası mükemmel bir iş yaptı," dedi ve "İnsanların günlük işlerini bırakıp günlük trader oldukları 80'ler ve 90'lara geri dönmeyeceğiz. Tarihi fiyat-kazanç cinsi bir ortama dönmeyeceğiz. Ancak iyi haber, rekora ulaşma ihtiyacını duyduğumuzu düşünmüyorum" değerlendirmesinde bulundu.