Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük altın alıcısı Hindistan, rekor seviyeye yükselen cari açığı düşürmek ve 12 yıldır üst üste ralli yapan metale yönelik talebi ılımlı hale getirmek için, altın ithalatına uyguladığı vergiyi artırdı.

Altın ve platin ithalatına uygulanan vergi oranı, Ekonomik İşler Bakanı Arvind Mayaram'ın dün Yeni Delhi'de basın mensuplarına yaptığı açıklamaya göre, yüzde 4'ten yüzde 6'ya yükseltildi. Mayaram, ithalat ılımlı hale geldiğinde, bu verginin yeniden gözden geçirileceğini söyledi.

Artırılan vergi, fiyatların 2012 yılında, yatırımcıların ve merkez bankalarının alım yapması sonucu yüzde 7.1 sıçramasının ardından, Asya'nın en büyük üçüncü ekonomisinde altına yönelik talebi düşürebilir. Merkez Bankası'na göre, Hindistan'ın cari açığının yaklaşık yüzde 80'i altın ithalatından kaynaklanıyor.

Kolkata'da All India Gems & Jewellery Trade Federation Başkanı Bachhraj Bamalwa, "Tüketim ve ithalat muhakkak düşecek," dedi ve "Bu durum ayrıca hükümete cari açığı azaltma konusunda yardımcı olacak" yorumunda bulundu.

Spot altn bugün Londra'da, Japonya Merkez Bankası'nın, 20 yıldır süren deflasyonu sona erdirmek için, enflasyon hedefini yüzde 2'ye yükseltmesi ve gelecek yılın başından itibaren ucu açık varlık alım programına başlayacağını açıklamasının ardından, yüzde 0.3 yükselerek ons başına 1,694.25 dolara kadar çıktı. Altın dün yüzde 0.3 değer kazanmıştı. Platin ise Ocak ayının başından bu yana yüzde 9.5 yükselerek ons başına 1,685.25 dolara çıktı.

Standard Chartered Plc, bua ayın başlarında yaptığı açıklamada, Hindistan'a altın nakliyatının, verginin artacağı endişesi ile hızlı bir yükseliş gösterdiğini kaydetmişti. Australia & New Zealand Banking Group Ltd., 4 Ocak'taki değerlendirmesinde, verginin artacağı yolundaki beklentilerin Asya'da primlerin Aralık ayı ortasından bu yana yüzde 50 kadar artmasına yardımcı olduğunu belirtti.