Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) bugünkü toplantısında, politika faizi olan bir hafta vadeli repo faiz oranını değiştirmeyerek yüzde 5.5 düzeyinde tuttu.

Merkez Bankası, gecelik faiz oranlarında, borçlanma faiz oranını yüzde 5'ten yüzde 4.75'e ve borç verme faizini ise yüzde 9.00'dan yüzde 8.75'e indirerek, faiz koridorunun alt ve üst limitlerini 25 baz puan düşürdü. Banka ayrıca, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faizi oranını da yüzde 8.5'ten yüzde 8.25'e çekti.

Merkez Bankası'nda yapılan açıklamada, Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranının yüzde 0 düzeyinde sabit tutulduğu ve borç verme faiz oranının yüzde 12’den yüzde 11,75’e indirildiği belirtildi.

Merkez Bankası, faiz kararı ile birlikte yaptığı açıklamada, son dönemde açıklanan verilerin, iç ve dış talep arasındaki dengelenmenin öngörüldüğü şekilde sürdüğünü teyid ettiğini, yurt içi nihai talep ılımlı seyrederken, ihracatın zayıf küresel büyümeye rağmen artış eğilimini korumakta olduğunu ve bu doğrultuda, cari işlemler açığının kademeli olarak azalmaya devam ettiğini belirtti.

Banka, PPK'nın, sermaye girişlerinin hızlandığı mevcut konjonktürde kredilerin öngörülenden daha hızlı artmaya başladığına dikkat çekerek, finansal istikrara dair riskleri dengelemek amacıyla bir yandan faiz oranlarının düşük tutulmasının, diğer yandan makro ihtiyati tedbirlere devam edilmesinin yerinde olacağını belirttiğine dikkat çekti. Bu doğrultuda faiz koridoru sınırlı oranda indirilirken, zorunlu karşılıklara ilişkin sıkılaştırıcı yönde ölçülü adımların atılmasının uygun görüldüğü belirtildi.

Öte yandan, küresel ekonomiye dair belirsizliklerin sürmesi nedeniyle para politikasında her iki yönde de esnekliğin korunmasının uygun olacağını kaydeden Merkez Bankası, bu doğrultuda, alınan tedbirlerin krediler, yurt içi talep ve enflasyon beklentileri üzerindeki etkilerinin dikkatle takip edileceğini, Türk lirası fonlama miktarı gerekli görüldüğünde aşağı veya yukarı yönlü ayarlanaağını da ifade etti.

Merkez Bankası, açıklamasında, "PPK, enflasyonun Ocak ayında tütün fiyat ayarlamaları nedeniyle sınırlı bir yükseliş gösterebileceğini, ancak sonrasında tekrar düşüş eğilimine gireceğini tahmin etmektedir. Temel enflasyon göstergelerinin ise aşağı yönlü seyrini koruması beklenmektedir. Bununla birlikte, yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki artışların fiyatlama davranışları üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır" şeklinde ifade kullandı.