Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

4. çeyrek finansallarının devamı Wall Street endekslerini desteklemeye devam ediyor. Google`un beklentilerin üzerinde gerçekleşen hisse başı karı pozitif hava yarattı. Avrupaya baktığımızda , İngiltere Başbakanı David Cameron’un AB üyeliğini referanduma taşıyacağını açıklaması yurt dışı piyasalarda tepki topladı.

Gösterge tahvilde geri çekilme

Güne % 5.90 seviyesinden başlayan gösterge tahvil saat 14:19 itibariyle % 5.87 seviyesine geri çekildi. Dünkü Merkez Bankası kararının ardından analistler, küresel enerji ve gıda fiyatlarında  bir sürprizle karşılaşılmadığı takdirde Merkez Bankası’nın % 5.3’lük hedefine yaklaşılabileceğini ve buna paralel olarak faizlerderdeki yükselme eğiliminin sınırlı olacağını belirttiler.

İMKB’ye Moody’s etkisi

Dün İMKB’de son 1.5 senenin en yüksek volatilite bandı gününü yaşadı. Moody’s not artırımı beklentisini düne kadar satın alınıyordu, dün gelen haberler çerçevesinde Moody’s not artırımının hem alınıp hem de satıldığı gözlemlendi. Güne yükseliş trendinde 85,835 puandan başlayan İMKB 100 endeksi, ilk seansı  86,223 puandan kapattı. Analistler endeksin 86,000 puan üzerinde kaldığı sürece yükseliş trendini koruyacağını öngörüyorlar. Endeks saat 14:16 itibariylede 86,605 seviyesindeydi.

Ak Portföy Hisse Senedi Fonları Müdürü Hüseyin Gayde, İMKB’deki yükselişle ilgili, “4.çeyrekte bankacılık sektörünün karlılığında beklentilerin üzerinde bir artış beklentisi var. Bu da hisse senetlerini olumlu etkileyecektir. Dün, Moody’s'in ilk açıklaması sonrası yukarı yönlü çok hızlı bir hareket oldu. Dün bizim yabancı yatırımcıların hisse senetlerini tutma günü ortalama 389 gün iken, lokal yatırımcılarda bu rakam  40 gün civarında. Gün içerisinde al/sat yapan lokal yatırımcıların volatiliteyi arttırdığı gözlemleniyor“ yorumunda bulundu.

Dolar/TL ’de yatay seyir

Sabah saatlerinde 1.3310 seviyesinden işlem gören Euro/Dolar paritesi saat 14:24 itibariyle 1.3347’den işlem görüyordu. Güne 1.7690’dan başlayan dolar/TL ise yatay seyrini sürdürüyor. Sepet kurda ise 2.0651 seviyesindeyiz. Hatırlayacağımız üzere euro/dolar paritesindeki yükseliş, Euro/TL ’yi yukarı çekerek, dolar/TL’nin geri çekilmesine neden olmuştu. Dünkü Merkez Bankası kararı sonrası analistler kurlarda kalıcı düşüş beklenmemesi gerektiği görüşündeler.


BloombergHT Araştırma Bölümü

Ayşe İyigündoğdu

aiyigundogdu@bloomberg.net