Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları geçtiğimiz hafta beklenmedik bir şekilde düşerek 5 yılın en zayıf seviyesine gerilerken, verileri sene başındaki değişimlere uyarlamanın zorluklarını bir kez daha göstermiş oldu.

İşsizlik maaşı başvuruları 19 Ocak itibariyle biten haftada 5,000 gerileyerek 330,000'e indi ve 2008 yılının aynı haftasından bu yana en düşük seviyeye geriledi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı 355,000 başvuru olacağı yönünde gerçekleşti.

New York'ta bulunan Societe Generale kıdemli ABD ekonomisti Brian Jones, "Eğer başvuruların geçtiğimiz bir kaç hafta boyunca aldığı tutuma bakarsanız, 2008 yılındaki takvim düzenlemesine benzerlikler gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Tüketici harcamalarında geçtiğimiz ay yaşanan artış, işverenlerin Washington'da yaşanan federal harcama kesintileri ve ulusal borcu düşürme çekişmelerinin daha ilerisine bakıyor olabildikleri sinyalini veriyor. Buna rağmen yıl başında uygulamaya giren bordro vergisi artışı hanehalkı güvenini sarsarken, satışların soğuyabileceği riskini de artırıyor.

Bloomberg anketine katılan 49 ekonomistin ilk kez işsizlik başvuruları tahminleri 310,000 ile 349,000 arasında değişiklik gösterdi. Bir önceki haftanın rakamı revize edilmeyerek 335,000'de sabit kaldı.