KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel finansal krizi önceden tahmin etmesiyle tanınmış olan New York Üniversitesi ekonomisti Nouriel Roubini, bugünlerde merkez bankalarının gevşek para politikalarının uzun vadeli etkilerinden endişe ediyor.

Guardian gazetesinin haberine göre Roubini, Fed ve diğer merkez bankalarının uyguladığı parasal genişleme programlarının, borç altında ezilen bankalar, şirketler ve tüketicilerden ötürü ekonomiyi zor durumda bırakabileceğini söyledi.

Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu'nda yaptığı konuşmasında Roubini, borçlarını ödeyemez durumda olmasına rağmen devletin ucuz kredisiyle desteklenen finansal kurumları "Zombi bankalar" şeklinde adlandırardı ve zamanla "zombi bankalar, zombi şirketler ve zombi hanehalklarının" oluşacağını, bunun da uzun vadede ekonomiye zarar vereceğini ileri sürdü.

Merkez bankaları parasal genişleme programlarından çıkış stratejilerinde hata yapmasının istenmeyen sonuçlar doğurabileceğine dikkat çeken Roubini, "Elimizde QE2, QE3 var. Yakında QE Sonsuz olacak. Para politikası rejimine ne olacak?" dedi.

Roubini, birçok ülkenin enflasyon hedefi olduğunu ve şimdi İngiltere'nin bundan vazgeçme eşiğine geldiğini belirterek, "Yeni çapa ne olacak? İnsanların enflasyon beklentilerini nasıl sabitleyeceğiz?" sorularıyla dikkat çekti.

Merkez bankacılarının özel sektörün hareketlerini etkilediğinin altını çizen Roubini, parasal genişlemeden yavaş bir şekilde çıkılmaya çalışılırken, yeni bir balon daha yaratılabileceği ve yeni bir krizin olabileceğini söyledi.

İngiliz Telegraph gazetesi de Roubini'nin esnek para politikasının küresel ekonomik sistemde balonlar oluşturduğu ifadelerini alıntıladı.

Advertisement