Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hong Kong hisse senetleri, Çin'de sanayi şirketlerinin karının dördüncü ayda da artmasının desteği ile yükseldi. Bu hareketle birlikte, gösterge endeks son dört günde ilk kez yukarı yönde hareket etti ve Mayıs 20112den bu yana en yüksek kapanışına hazırlanıyor.

Çin'in en büyük inşaat materyalleri üreticisi Anhui Conch Cement Co. yüzde 3.3 yükseldi. Milyarder başkanı Macao'da rüşvet ve para aklama suçlaması ile karşı karşı olan Chinese Estates Holdings Ltd., temettü dağıtacağını açıklamasının ardından yüzde 3.1 tırmandı. Çin'in en büyük gemicilik şirketi China Cosco Holdings Co., ticaret kısıtlamaları ile karşı karşıya kalabileceğini açıklamasının ardından yüzde 5.6 değer kaybetti.

Hang Seng Endeksi yüzde 0.5 yükselerek Hong Kong saati ile 23,695.84 puana çıktı. Endekste, düşen bir hisse karşılığı, ikiyi aşkın hisse değer kazandı. Gösterge endeks, Çin ekonomisinin toparlanmaya devam edeceği beklentisi ile beşinci ayı da kazançla geçmeye ve Temmuz 2009'dan bu yana en uzun süreli aylık çıkış dönemini gerçekleştirmeye yönlendi. Endekste işlem gören şirketlerin toplam piyasa değerinin bu şirketlerin tahmini kar toplamına oranı, diğer bir deyişle fiyat-kazanç oranı 11.5 oldu. Bu oran Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi için 13.6 seviyesinde.

Hong Kong'da Core-Pacific Yamaichi International Ltd. araştırma müdürü Castor Pang, "İyileşen ekonomik veriler hisse senedi piyasası rallisinin temel faktörü," ded, ve "Halen bir miktar yukarı ivme görüyoruz. Yatırımcılar muhtemelen, piyasaya yeni fonları sokmadan önce şirket karlarını bekliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Hong Kong'da işlem gören Çin şirketlerini içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 0.9 yükselerek 12,109.08 puana çıktı. Çinli sanayi şirketlerinin karı Aralık ayında yüzde 17 artarak 895 milyar yuana (144 milyar dolar) çıktı ve yükselişini dördüncü aya taşıdı.