Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Borsası, enerji ve finansal hisselerdeki kazançların, tüketici hisselerindeki kayıpları gölgelemesiyle yükseldi. Endeks dün 7 ayın zirvesine tırmanması sonrasında bugün dalgalı seyir izledi.

Haitong Securities Co. yüzde 5.5 primlenerek finansal aracı kurumlar arasındaki ralliye 2. gününde de öncülük etti. Shanxi Lu'an Environmental Energy Development Co., petrolün New York'ta son 4 ayın en yüksek seviyesinden işlem görmesiyle yüzde 3.4 tırmandı. Shenzen ve Hong Kong borsalarında işlem gören otomobil üreticisi BYD Co., Morgan Stanley'nin araba hisselerinin tavsiyesini düşürmesi sonrasında yüzde 2.1 değer kaybetti.

Değer kaybeden her 3 hisseye karşılık 5 hissenin değer kazandığı Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.1 artışla 2,347.999 puana çıktı. Endeks, dün yüzde 2.4 sıçrayarak 7 ayın zirvesine işaret etmesinin ardından bugün en azından 10 kez yön değiştirdi. CSI 300 Endeksi yüzde 0.5 kazançla 2,663.80 puana yükseldi.

Son dönemde çok fazla ralli yapmasının ardından piyasanın konsolidasyona gittiğine dikkat çeken Dongxing Securities Co.'nun analistlerinden Liu Guangming, Çin Yeni Yılı yaklaşırken birçok yatırımcının piyasadan çıkacağını ve likiditenin daralacağını söyledi. Liu, ekonomik verilerin iyileştiğini, uzun vadede, kazançlar çok hızlı olmasa da piyasanın yönünün yukarı işaret ettiğini belirtti.

Çin hisseleri 3 Aralık'tan bu yana ekonomik toparlanma ve şehir kalkınmasının inşaat taleğlerini artıracağı spekülasyonları üzerine ralli yapıyor. Şanghay Endeksi bu süre zarfında yüzde 19.8; CSI 300 Endeksi ise yüzde 26 tırmandı. Endeks, tahmini kazançların 12.95 katından işlem görerek Mayıs'tan bu yana en yüksek değerlenmesine işaret ediyor. Çin Borsası 11 Şubat'ta 1 haftalık tatile girecek.