Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'nin en büyük ikinci otomobil üreticisi Ford Motor Co., F-Series pikap modellerinin Kuzey Amerika'da rekor sonuçlar üretmesi üzerine analistlerin beklentilerinin üzerinde 4. çeyrek geliri açıkladı.

Ford, genelde 1.6 milyar dolarlık bir gelir açıklarken, hisse başına gelir de 40 cent olarak gerçekleşti. Tek seferlik ürünler dışında hisse başına düşen kâr ise 31 cent oldu ve Bloomberg anketine katılan 19 analistin tahmin ortalaması olan 25 centi aştı. Vergi kazançlarının 4. çeyrek satışlarını desteklediği geçtiğimiz yıl ise yıllık net gelir 13.6 milyar dolar, ve hisse başına 3.40 dolar olarak gerçekleşmişti. Ford, Avrupa'daki kayıplarının beklenenden daha fazla gerçekleştiğini ve 2013 açığının daha kötü olacağını da ifade etti.

Ford CEO'su Alan Mulally, Ford'un ABD'de gerçekleştirdiği toparlanmayı Avrupa'daki toparlanma çabalarına da yardımcı olması için kullanırken, bu toparlanmanın General Motors Co. gibi firmalardan daha önce gerçekleştirmeyi hedefliyor. Ford'un F-Serisi kamyonetlerine yönelik Kuzey Amerika'da yükselen talebin rekor bir oran olan yıllık 8.34 milyardan dolardan fazla vergiler öncesi gelir yaratmasıyla firma okyanus ötesinde gerçekleştirdiği kayıpları da dengelemiş oldu.

Dallas merkezli Hodges Capita Management fon yöneticisi Gary Bradshaw, "Ben hâlâ Ford'da alış eğilimliyim. Biraz daha sabır edip hisse başına 18 dolara çıkmasını bekleyceğim" ifadelerini kullanırken, Ford hisseleri dün New York'ta 13.78 dolardan kapandı.

Ford bütün yıl için net gelirini 5.67 milyar dolar olarak açıkladı. 2012 yılı kârı şirketin kârını geçtiğimiz 4 yıl için 35.2 milyar dolara çıkarırken, şirket 2006'dan 2008'e kadar 30.1 milyar dolar kaybetmişti.