Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası Başkanı Masaaki Shirakawa'nın görevini sonlandırmasına birkaç ay kala Japonya'nın ana muhalefet partisi yöneticilerinden biri, parasal genişleme konusunda "daha cesur" olacak bir isim aradığını söyleyen Başbakan Shinzo Abe'nin işini zorlaştıracak bir açıklamada bulundu ve BOJ'un bir sonraki başkanının, bankanın bağımsızlığını koruyacak bir isim olması gerektiğini savundu.

BOJ'un bağımsızlığının garanti altına alınmasının gerektiğinin altını çizen Japonya Demokrat Partisi baş politikacısı Mitsuri Sakurai, "Bunu yapabilecek birine ihtiyacımız var" dedi.

Abe'nin "daha cesur" olabilecek bir adayı BOJ başkanlığına atayabilmesi için Demokrat Parti'nin çoğunlukta olduğu parlamentonun üst kanadının onayını alması gerekiyor.

Shinzo Abe'nin lider çıktığı Aralık'taki seçimlerde parlamentonun alt kanadındaki çoğunluğunu kaybeden DPJ, üst kanattaki en büyük parti konumunda bulunuyor. Eski Japonya Başbakanı Naoto Kan yönetiminde maliye bakanı yardımcısı olarak çalışmış Sakurai, yeni BOJ başkanının idari yeteneklerinin olması, hükümet ile işbirliği yapabilmesi ve piyasalarda iyi iletişimde olabilmesinin gerektiğini söyledi.

Japonya Merkez Bankası geçtiğimiz hafta Abe'nin istediği gibi enflasyon hedefini yüzde 2'ye çıkarmış, ancak sınırsız parasal genişlemeyi Ocak 2014'te başlatma karrı almıştı.

Japonya'nın küçük muhalefet partisinin lideri Yoshimi Watanabe de bu aya eski BOJ bürokratların başkan adayı olarak düşünülmemesi gerektiğini savunmuştı.

Yasakoyucular ve ekonomistlerin öne çıkardığı olası adaylar arasında eski ekonomi bakanı Heizo Takenaka, Asya Kalkınma Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda ve eski BOJ Başkan Yardımcısı Kazumasa Iwata yer alıyor.