Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Şirketlerin bilanço rakamlarının piyasayı desteklemesi, zayıf yenin ise ihracatçıların kazançlarını artırması üzerine Tokyo Borsası artış kaydetti; Nikkei 225 Endeksi 12. haftasını da artıda tamamlayarak rekora işaret etti.

Televizyon üreticisi Sharp Corp., 5 ay içinde ilk kez operasyonel kârının artacağı haberi üzerine yüzde 3.5 değerlendi. Cep telefonu üreticisi Softbank Corp., 9 aylık operasyonel kârının yüzde 13 artmasıyla yüzde 5.1 primlenerek 6. gününde de yükseldi. NEC Corp., şirketin geçtimiz yılki zararının ardından kâr elde etmesiyle yüzde 7.6 artış kaydetti. Dünyanın en büyük otomobil üreticisi Toyota Motor Corp., yenin 2.5 yılın en düşük seviyesine gerilemesi üzerine yüzde 2.6 değer kazandı.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.4 artışla 11,185.94 puana çıkarak bu haftayı yüzde 2.4 yukarıda sonlandırdı ve 1970'den bu yana en uzun süreli haftalık kazancına işaret etti. Daha geniş kapsamlı Topix Endeksi yüzde 0.4 kazançla 944.15 puana yükseldi. Endekste değer kaybeden her 2 hisseye karşılık 3 hisse değer kazandı.

Yatırımcılardan hisse senetlerine akan paranın arttığını belirten, bunun da kazançları bir süre destekleyeceğini öngören Nomura Securities Co.'nun kıdemli stratejistlerinden Juichi Wako, yatırımcıların kurumsal kazançlarda bekledikleri toparlanmaya ilişkin daha net bir görünüm elde ettiğini, bunun da alım nedenlerini artırdığını söyledi.

Topix Endeksi 14 Kasım'da genel seçimlerin ilanından bu yana Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin yeni hükümetinin deflasyonla mücadeleye yönelik adımlar atacağı iyimserliğinin etkisiyle yüzde 31 tırmandı. Endeks defter değerinin yüzde 1.1 katından işlem görürken, Standard&Poor's 500 Endeksi 2.07 katından, Stoxx Europe 600 Endeksi de 1.49 katından fiyatlanıyor.