Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hollanda, ülkenin dördüncü en büyük bankası SNS Reaal NV'yi, gayrımenkul zararlarının kuruluşu batmanın eşiğine getirmesi ile birlikte kamulaştırma yolunda adımlar attı. Böylelikle, Hollanda, 2008'den bu yana ikinci kez banka kamulaştırmasına gitti.

Hollanda Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, SNS Reaal grubuna istikrar kazandırmayı amaçlayan hareketin vergi mükelleflerine maliyetinin 3.7 milyar euro (5 milyar dolar) olacağı kaydedildi.SNS'in emlak finansman birimi şirketten ayrılacak.

Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem, "Piyasa taraflarını içeren tüm alternatif çözümleri inceledim," dedi ve "Dün gece, kendimi, kabul edilebilir total bir çözüm önerilmediği sonucuna varmak durumunda buldum. Bu nedenle son çare enstrümanını kullanmak zorundaydım. Kamulaştırma" dedi.

2006 yılında ABN Amro Holding NV'nin emlak finansman birimini alan SNS, gelecek yıl süresi dolacak olan kurtarma kedisinin geri ödemesini gerçekleştirmeyi ve sermayesini güçlendirmeyi zorlaştıran gayrımenkul kredilerinden kaynaklanan zararlardan hasar gördü. Bakanlık, kamulaştırmanın halka arz edilmiş tüm hisseleri, çekirdek tier 1 sermaye menkul kıymetlerini ve ikinci derece teminatlı tahvilleri içerdiğini duyurdu.