Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's, para kaybettiren işlemler yapmasının ardından hakkında soruşturma başlatılan İtalya'nın en eski bankası Monte dei Paschi di Siena SpA'nın kredi notunu, soruşturmaların daha fazla kayıplara neden olabileceği endişesiyle aşağı çekti.

Kayıpların tahmin edilenden daha yüksek olabileceği ve risk yönetiminde zayıflığa işaret edebileceğine dikkat çeken S&P, bankanın uzun vadeli kredi notunu BB+'dan BB'ye çekerek, kredi notu görünümünü de negatif olarak belirledi.

Bloomberg'in bankanın türev işlemlerini, zararlarını gizlemek için kullandığını ortaya çıkarmasının ardından Monte Paschi geçtiğimiz ay rakamlarını yeniden açıklamak zorunda bırakabileceğini söyledi. Banka hakkında muhasebe usûlsüzlüklerinden ötürü soruşturma başladı.

Avrupa Bankacılık Otoritesi'nin sermaye zorunluluklarını yerine getirememesinin ardından Monte Paschi, bilanço tablolarını destekleyebilmek için hükümetten yardım istiyor. Monte Paschi aurıca risklerini ve likidite maliyetlerini azaltmak için varlık satıyor. Bankanın CEO'su Fabrizio Viola, 28 Ocak'ta, yönetim kurulunun kurtarma başvurusunu Şubat başına yetiştireceğini ve İtalyan Hazinesi'nin de ay sonuna doğru ödemeleri sonuçlandırabileceğini söyledi.

S&P, bankanın, İtalya'nın bankacılık sektöründe yüksek sistemik önem taşımasından ötürü İtalyan hükümetinin gerekmesi hâlinde Monte Paschi'ye finansal destek sağlama ihtimalinin oldukça yüksek olduğunu söyledi.

Diğer bir kredi derecelendirme kuruluşu olan Moody's de bankanın kredi notunun görünümünü 30 Ocak'ta olası bir not indirimi için değerlendirmeye almıştı.

Geçtiğimiz ay açıklanan belgelere göre Monte Paschi'nin önceki yönetimi, önceki operasyonlarından kaynaklanan zararını, yapılandırılmış finans işlemlerini kullanarak gizledi. Banka 3 işlemi incelemeye aldığını ve bu işlemlerin finansal etkilerini paylaşacağını söyledi.

Siena'daki savcılar da olası piyasa manipülasyonu, sahte hesap, regülatörleri engellemek ve yapılandırılmış finans işlemlerine bağlı usûlsüzlük iddiasıyla Monte Paschi'nin önceki yönetimini soruşturuyor. Roma'daki savcılar da piyasa manipülasyonu iddiasıyla banka hakkında soruşturma başlattı.