Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hong Kong hisse senetleri, Çin ve ABD'den gelen verilerin dünyanın en büyük iki ekonomisinde toparlanmayı işaret etmesi ile birlikte son üç günde ilk kez yükseldi. Hang Seng Endeksi'nde işlem hacmi, HSBC Holdings Plc'nin  Ping An Insurance (Group) Co.'daki 7.4 milyar dolarlık payını satmasının ardından hızlı yükseliş gösterdi.

ABD'yi bir numaralı pazarı olarak gören elektrikli alet üreticisi Techtronic Industries Co. yüzde 5.1 yükseldi. Filipinli bira üreticisinin lokal birimi San Miguel Brewery Hong Kong Ltd., tekrar kar etmeye başlamayı beklediklerini açıklamasının ardından yüzde 9.2 sıçradı. Ping An, HSBC'nin şirketteki payını Taylandlı milyarder Dhanin Chearavanont'a satışının regülatörlerce onaylanmasının ardından işlem hacminin son beş günün ortalamasının yaklaşık 300 katına çıkması ile birlikte yüzde 2.2 geriledi.

Hang Seng Endeksi yüzde 0.5 yükselerek, lokal saati ile 13:07'de 23,828.29 puana çıktı ve Nisan 2011'den bu yana en yüksek seviyesinden kapanmaya yönlendi. Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerini içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 0.2 yükselerek 12,243.50 puana ulaştı.

Hong Kong'da Pride Investments Group Ltd., şef yatırım yetkilisi Lewis Wan, "ABD piyasaya, toparlanmanın çok sağlıklı olduğunu kanıtladı," dedi ve ABD, Hong Kong piyasasına çok iyi bir hava verdi. Çin'de de toparlanma çok sağlıklı. Uzun tatil öncesi, önümüzdeki günlerde bir miktar kar satışı bekliyoruz, zira piyasa kendi başına ralli yapıyordu" değerlendirmesinde bulundu.

50 şirketin hissesinin bulunduğu gösterge endekste, düşen bir hisse karşılığı üçün üzerinde hisse değer kazandı. İşlem hacmi, Bloomberg'in derlerdiği verilere göre, 30 günlük hareketli ortalamanın iki katından daha fazla.

Hong Kong piyasaları, gelecek hafta Ay Takvimine Göre Yeni Yıl tatili nedeniyle üç gün kapalı olacak. Çin'de ise piyasalar tüm hafta boyunca kapalı.