Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Brent türü ham petrol Londra'da, Batı hükümetleri ve İran arasındaki görüşmelerin yeniden başlamasının petrolde geçen hafta görülen yükselişlerin aşırı olduğu yolundaki spekülasyonu desteklemesinin ardından dört ayı aşkın sürenin en yüksek kapanısışından geri çekildi.

Batı Teksas vadelileri sekiz yıldan fazlasının en iyi haftalık kazanç serisini keserken vadeliler yüzde 0.5 kadar geriledi. İran Dış İşleri Bakanı Ali Ekber Salihi yaptığı açıklamada nükleer programı ile ilgili ABD ile direk iletişime geçmeyi bir adım öteye taşıma önerisini göz önünde bulunduruyor ve dünyanın önde gelen güçleri ile de bu ayın sonuna doğru tekrar iletişime geçmeyi umuyor. Brent petrolün 14 günlük RSI'ı 72 seviyesine geldi ki bu teknik seviye fiyatların çok çabuk yükseldiğine işaret ediyor.

Londra'daki VTB Capital emtia analisti Andrey Kryuchenkov konuyla ilgili, "Şimdi düzeltme zamanı. Ancak bu çeşit bir rallinin arz ve talebe tamamen bir denge kazandırmasının ardından, mola vermek mantıklı olur. Ekonomik veriler ve Orta Doğu'daki gerginlik fiyatları bu noktaya taşıdı." yorumunda bulundu.

Londra'daki ICE Vadeli İşlemler Avrupa Borsası'nda işlem gören Mart vadeli brent petrolün varili 56 sent kayıpla Londra'da yerel saatle 08.45'te 116.20 dolardan alıcı buldu. Brent, 1 Ocak cuma günü 13 Eylül tarihinden beri en yüksek seviye olan 116.76 dolardan işlem görmüştü. İşlem gören kontratların hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 35 altında gerçekleşti. Avrupalı kontratın Batı Teksas'ın kontratına farkı 19.13 dolar oldu.

NYMEX elektronik işlemlerdeki Mart vadeli ham petrolün varili 45 sent düşüşle 97.32 dolara geriledi. İşlem gören kontratların hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 45 altında gerçekleşti. vadeliler cuma günü 28 yükselişle 30 Ocak tarihinden beri en yüksek seviye olan 97.77 dolardan alıcı buldu.