Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İtalya'da bu ay yapılacak seçimlerin öncesindeki belirsizlik ve İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'un adının yolsuzluk skandalına karışmış olmasından ötürü euro, yen karşısında dün kaydettiği Haziran'dan bu yana en büyük düşüşünün ardından bugün de zayıfladı.

Avrupa'nın ortak para birimi euro, Avrupa Merkez Bankası'nın 7 Şubat'taki toplantısının öncesinde bu yılki kazançlarını sonlandırdı. Küresel hisselerin dün son 3 ayın en sert düşüşünü kaydetmesinin ardından yatırımcıların sığınılacak paralara yönelmesiyle yen, önemli paraların hepsi karşısında değerlendi. Avustralya doları, ABD doları karşısında ülkenin merkez bankasının faiz toplantısının öncesinde dünkü kazançlarını devam ettirdi.

Euroda aşağı yönlü risklerin olduğunu ve kaydedilen hız göz önünde bulundurulduğunda 1.34 dolar seviyelerine doğru bir düzeltmenin mantıklı olacağını belirten Westpac Banking Corp.'un baş piyasa stratejisti Robert Rennie, Avrupa'ya ilişkin siyasi endişelerin başlamasının ardından Euro Bölgesi varlıkları almanın zorlaşacağını söyledi.

Euro, yen karşısında yüzde 0.2 değer kaybederek 124.60 seviyesine geriledi ve dün kaydettiği 25 Haziran'dan bu yana en sert düşüşü olan yüzde 1.4 oranındaki kayıplarını genişletti. Euro, dolar karşısında 1.3509'dan işlem gördü. Yen, dün dolar karşısında 93.18 seviyesinden 13 Mayıs 2010'dan bu yana en düşüğünü kaydetmesinin ardından bugün yüzde 0.2 primlendi ve 92.22'ye çıktı.

İllegal ödeme aldığı iddialarının ardından muhalefetin istifa çağrılarıyla karşı karşıya kalan İspanya Başbakanı Rajoy, Euro Bölgesi liderlerinin 7-8 Şubat'taki AB Zirvesi'nin öncesindeki toplantısına katılmak üzere dün Berlin'e gitti. İspanya'da tahviller dün düşüş kaydederek 10 yıllık faizi yüzde 5.44 düzeyine sıçrattı ve 11 Aralık'tan bu yana en yüksek borçlanma maliyetine işaret etti.

İtalya'da da anketlerden biri eski başbakan Silvio Berlusconi'nin seçimlerin önde gelen adaylarınden Pier Luigi Bersani ile arasını kapadığına işaret etti.