Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

China Petroleum & Chemical Corp.'un (Sinopec) hisse satış planı üzerine değer kaybetmesi, HTC Corp.'un satışlarının beklentinin altında kalması ve Avrupa'daki borç krizinin ihracatı olumsuz etkileyeceği endişelerinin artmasıyla gelişen piyasalar endeksi son 6 haftanın en sert düşüşüne işaret etti.

Tayvan'ın en büyük akıllı telefon üreticisi HTC Taipei endeksindeki limitinin tamamı oranda düştü. China Petroleum, 24 milyar Hong Kong dolarlık sermaye artıracağını söylemesinin ardından Ağustos 2011'den bu yana en sert düşüşünü kaydetti. China Southern Airlines Co., yerli havayolu şirketlerinin ücret artışı açıklamasının ardından Çin havayolu şirketlerini aşağı çekti.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.7 kayıpla 1,065.22 puana gerileyerek bu yılki kazançlarını yüzde 1'e indirdi. İspanya'nın 10 yıllık tahvil faizi, ülkenin başbakanı Mariano Rajoy'un yolsuzluk skandalıyla karşı karşıya kalmasının ardından 7 haftanın zirvesine tırmandı.

Haber akışının değişken olacağını söyleyen Aberdeen Asset Management Asia Ltd.'ın kıdemli yatırım yöneticilerinden Christopher Wong, toparlanma ve şokların olacağını, piyasalardaki gelişmelerin yalnızca iyi olmayacağını belirtti.

Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 2.1 kayıpla 8 Ocak'tan bu yana en sert düşüşünü kaydetti. Tayvan'Daki Taiex Endeksi yüzde 0.5, Güney Kore Kospi Endeksi ise yüzde 0.8 düştü. Won, küresel yatırımcıların geçtiğimiz ay hisselerini azaltmasıyla zayıfladı. Filipin Borsası ise yüzde 0.3 tırmanarak rekora işaret etti.