Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD'de istihdam yokluğundan dolayı daha önce çektikleri kredileri ödemekte zorlananların bir kısmı kuruluşlara ödeme yapamayacaklarını bildirirken, bunun yaklaşık 1 milyar dolarlık kısmını oluşturan öğrenci kredileri de yeni bir krizi ortaya çıkardı.

Elde edilen kayıtlara göre Yale, Penn ve George Washington üniversiteleri borçlarını geri ödemeyen öğrencilerini mahkemeye verdi. Kaç tane öğrencinin mahkemeye verildiğine dair henüz kesin bir sayı ortada olmamasıyla beraber, Haziran 2011'den bu yana ödenmeyen ve Perkins kredisi olarak adlandırılan öğrenci kredi borcunun yaklaşık olarak 964 milyon dolar olduğu söyleniyor. Bu rakam 5 sene öncesiyle karşılaştırıldığında yüzde 20 daha yüksek kalıyor. Bir çok öğrenci kredisinin aksine Perkins kredileri, üniversitelerin kendileri tarafından öğrencilerine veriliyor.

National Consumer Law Center hakimi Deanne Loonin, "Eğer okula gitmek için kredi çekerseniz, ödeyemediğiniz takdirde peşinizden gelecek tek kişi hükümet olmayabilir. Çok kolay kredi veriyoruz. Eğer öğrenci aldığı eğitimden finansal olarak fayda görmüyorsa, hükümet veya okul peşlerinden çok agresif bir şekilde koşuyor" ifadelerini kullandı.