Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası Başkanı Masaaki Shirakawa'nın normal tarihten önce görevinden ayrılacağını söylemesinin ardından Tokyo Borsası yükseldi; Nikkei 225 Endeksi Eylül 2008'den bu yana en yüksek kapanışına hazırlanmaya başladı.

Dünyanın en büyük otomobil üreticisi Toyota Motor Corp., kâr tahminlerini 5 yılın zirvesine çıkarmasının ardından yüzde 4.6 tırmandı. Mizuho Financial Group Inc., Shirakawa'nın ayrılmasının, BOJ'un başına deflasyonun sonlandırılmasına yönelik daha fazla adım atacak bir adayın getirileceği spekülasyonuna neden olması sonrasında yükselişe geçen bankalar arasındaki kazançların peşinden gitti.
Kao Corp., hisse geri alım planı açıklamasıyla yüzde 5.2 primlendi. Sega Sammy Holdings Inc. yüzde 8.1 sıçradı.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 3 kazançla 11,372.83 puana çıkarak 29 Eylül 2008'den bu yana en yüksek kapanışına yöneldi. Endeksteki işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 65 üzerinde seyretti. Daha geniş kapsamlı Topix Endeksi yüzde 2.8 artışla 966.15 puana yükseldi. Endekste değer kaybeden her hisseye karşılık 9 hisse değerlendi.

Piyasadaki birçok oyuncunun Shirakawa'nın deflasyonu ve güçlü yeni sonlandıracak bir stratejiye sahip olmadığını düşündüğüne dikkat çeken Daiwa SB Investments Ltd.'ın Tokyo'daki baş sttratejisti Soichiro Monji, hisselerin de bu yüzden görevinden beklenenden önce ayrılması haberiyle yükseldiğini anlattı.

Topix Endeksi genel seçimlerin ilan edildiği 14 Kasım'dan bu yana Abe'nin yeni hükümetinin deflasyonla mücadele edecek adımlar atacağı iyimserliğiyle yüzde 34 yükseldi. Endeks defter değerinin 1.14 katından fiyatlanırken, bu oran Standard&Poor's 500 Endeksi için 2.1; Stoxx Europe 600 Endeksi içinse 1.45 katında seyrediyor.