Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Avrupa yarın yoğun bir gündeme hazırlanırken, liderlerin Brüksel'de bütçe görüşmeleri için bir araya gelmesiyle piyasaların da beklentileri artıyor.

Krizin sakinleştiği ve toparlanmanın başladığına yönelik düşüncelerin yaygınlaşmaya başladığı bir anda İspanya Başbakanı Rajoy'a yönelik rüşvet suçlamalarıyla gerilen siyasi ortam, Berlusconi'nin yükselen popularitesi ve son olarak da Fransa ile Almanya arasında çatlak veren euro politikaları havayı değiştirdi.

10 yıllık İspanya tahvil faizleri hafta başında yüzde 5.54'e kadar çıkarak son iki yılda kaydettiği düşüşü silerken, dün ve bugün sakin bir seyir izledi. İspanya gösterge endeksi IBEX 35 ise son 3 günde iki kez günü ekside kapattı ve bugün 8.056,20 puana geriledi.

Liderler yarın Brüksel'de başlayacakları toplantıda 2014-2020 yılları arasındaki uzun soluklu bütçeyi masaya yatıracaklar. Özellikle ortak tarım politikasına ayrılan para ülkeler arasında tartışılacak bir başlık oluştururken, bu toplantıdan nasıl bir birlik çıkacağı merak konusu.

Krizin başladığı 2011 yılında Nicolas Sarkozy ile iyi bir ikili oluşturan Alman Şansölye Angela Merkel, Fransa'nın şimdiki Cumhurbaşkanı François Hollande ile en son görüş ayrılığını euroya müdahale konusunda yaşıyor. Avrupa'nın en büyük iki ekonomisinin liderlerinden Hollande euroya hükümetlerin müdahale ederek ihracat için bir araç olarak kullanmasını desteklerken, Merkel hükümetlerin piyasalardan elini çekmesi gerektiğinde diretiyor. İkili Brüksel'deki toplantıdan önce bugün Paris'te bir araya geliyor.  

Brüksel toplantısı öncesi bu bilinmezlikler devam ederken, piyasalara bir başka endişe veren gelişme de İtalya'da yaşanıyor. Siyasi arenaya tekrar döneceğini söyleyen eski İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi son yapılan anketlere göre yarışı önde götüren Pier Luigi Bersani'yi 4 puandan biraz daha az bir farkla izliyor. The Guardian gazetesinin yer verdiği ankette yüzde 4 hata marjininin olduğu belirtilirken, yüzde 29.4 oy oranı olduğu görülen Berlusconi'nin yüzde 33.1 ile anketin lideri durumunda olan Pier Luigi Bersani'den ufak ihtimal de olsa önde olabileceği belirtiliyor.

Silvio Berlusconi'nin bu son yükselişindeki en önemli etken olarak ise Başbakan Mario Monti'nin kemer sıkma politikalarına karşı bir gündemi seçmenlere sunması gösteriliyor.

Piyasaların muhtemel bir Berlusconi geri dönüşünden endişe duymasıyla 10 yıllık İtalyan tahvil faizleri 25 baz puan yükselerek bu hafta yüzde 4.58'e yükseldi.

Avrupa gösterge endeksi Stoxx Europe 600 gün içerisinde yüzde 0.4'e varan artış kaydetse de, Berlusconi merkezli endişelerle günü yüzde 0.3 düşerek 284.65 puandan kapattı.