Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Rallinin Çin Borsası'ndaki değerlemeleri 17 ayın zirvesine tırmandırmasının ardından konut fiyatlarını kontrol altına almak için daha fazla önlem alınabileceği  endişesi üzerine Çin Borsası 9 gündür ilk kez düşüş kaydetti. Çin Borsası'ndaki finansal hisseler son 2 ayın en sert düşüşüne işaret etti.

China Vanke Co. ve Gemdale Corp., China Securities Journal'ın bazı şehirlerin yeni konut satışlarının onaylarını yavaşlatabileceğini söylemesinin ardından imar şirketleri arasındaki kayıplara öncülük etti. China Minsheng Banking Corp. yüzde 7.8 değer kaybederek 3 Aralık'tan bu yana kaydettiği kazançlarını yüzde 77'ye gerileterek endeksteki banka ve diğer finansal hisselerinin Ocak 2011'den bu yana en büyük düşüşünü kaydetmesine öncülük etti.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.6 kayıpla 2,395.29 puana gerileyerek 11 Ocak'tan bu yana en sert düşüşüne işaret etti. Buna rağmen endeks 3 Aralık'ta kaydettiği 3 yılın en düşüğünden ekonomik büyümenin hızlandığı sinyalleri ve regülatörlerin yabancı yatırımcıların kotasının artırmasıyla yüzde 22 yükseldi.

Büyük rallinin ardından özellikle banka tarafında kâr realizasyonu baskısının arttığına dikkat çeken Central China Securities Co.'nun stratejistlerinden Li Jun, ancak uzun vadede kazançların ralliyi devam ettirmesinin beklendiğini söyledi.

CSI 300 Endeksi yüzde 1.9 kayıpla 2,723.34 puana gerilerken, Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 1.6 düştü. ABD'de en çok işlem gören Çinli şirketlerin göstergesi Bloomberg China-US 55 Endeksi dün yüzde 0.1 yükseldi. Çin borsaları önümüzdeki hafta Çin Yeni Yılı tatilinden ötürü kapalı olacak.

Şanghay Bileşik Endeksi'ndeki işlem hacimleri 30 günlük ortalamanın  yüzde 5.7 altında seyrediyor. Endeksin 100 günlük volatilitesi 18 puan ile geçtiğimiz yılın ortalaması olan 17.5 puanın üzerine işaret ediyor.