Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Almanya, toparlanma umudunun yükseldiği Euro Bölgesi'nde yatırımcıların daha yüksek getirili İtalyan ve İspanyol tahvillerine yönelmesi üzerine, ABD karşısında son bir yıldır sürdürdüğü borçlanma maliyeti avantajını kaybediyor.

Alman tahvilleri 1986 yılından bu yana en kötü Ocak ayını geçirirken, Bloomberg tarafından opsiyon traderlarının görüşlerine dayandırılan ankette, daha fazla düşüş öngörenlerin sayısı daha fazla yükseliş öngörenlerin sayısından 3 kat daha fazla oldu. JPMorgan Chase & Co. ise 3. çeyrek sonu itibariyle 10 yıllık Alman tahvil faizlerinin, ABD tahvil faizlerini Şubat 2012'den bu yana ilk defa geçeceğini söylüyor.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi'nin, Euro Bölgesi'nin dağılacağı endişelerini dindirmesi ve bankaların acil durum kredilerini istenenden 2 yıl önce ödemeye başlamasıyla Avrupa'nın gösterge varlıklarına olan talep zayıflıyor. Geçtiğimiz yılın borç krizinden sonra güven oranında bir toparlanma görülürken, 10 yıllık Alman tahvil faizleri Ocak ayında sıfırın altından 10 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Bölgenin en büyük 3. ve 4. ekonomileri olan İtalya ve İspanya'nın borçlanma maliyeti ise geriledi.

Frankfurt'ta bulunan DWS Investment GmbH para yöneticisi Oliver Eichmann, "Çevre ülke tahvillerine çeşitlendirme olacağını bekliyoruz ve Alman tahvilleri de bundan dolayı bir baskı altında kalabilir. Yakın vadede ABD tahvillerini tercih ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Temmuz ayında Euro Bölgesi'ni bir arada tutmak için "ne gerekiyorsa" yapacağını açıklayan Draghi, şimdilik yatırımcı endişelerini azaltmış görünüyor. Stoxx Europe 600 Endeksi hisseleri Draghi'nin bu açıklamasından şimdiye kadar yüzde 12'lik bir ralli gerçekleştirdi.