Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(18:05'te güncellendi)

Japon yeni, dolar ve euro karşısında, ismini vermek istemeyen bir G7 yetkilisinin, G7 açıklamasının yanlış yorumlandığını ve bu açıklamanın yendeki aşırı hareketlerden endişe duyulduğu şeklinde yorumlanması gerektiğini açıklamasının ardından değer kazandı.

Japonya para birimi, G7 yetkilisinin, G7 açıklamasının yende aşırı hareketlere ilişkin endişeleri işaret ettiğini kaydetmesinin ardından, 16 önemli para biriminin tümü karşısında değer kazandı. Yekiliye göre, G7 yendeki tek taraflı güdümden endişe duyuyor ve Japonya bu haftasonu Moskova'da yapılacak olan G20 toplantısında ön planda olacak. Bugün G7 tarafından yapılan açıklamada, ekonomiyi desteklemek için para birimlerinin devalüe edilmesinden kaçınılacağı vurgulandı. Güney Afrika para birimi rand, Kuzey Kore'nin nükleer deneme yapmasının riskli varlıklara talebi azaltmasının ardından değer kaybetti.

Washington, D.C.'de Western Union Co.ya ait Western Union Business Solutions'un piyasa analisti Joe Manimbo, "İlk başta, muğlak ve tatsız bir açıklamaydı," dedi ve "Ardından gelen açıklama, yetkililerin, küresel büyümeye potansiyel bir tehdit olarak değerlendiriyor göründükleri yendeki hızlı değer kaybından gerçekten endişe duyduğunu gösterdi" şeklinde görüş bildirdi.

Yen dolar karşısında yüzde 1.2 yükselerek, New York saati ile 10:17'de 93.26 seviyesine geldi. Japon para birimi euro karşısında da yüzde 0.9 değer kazandı ve 125.29 seviyesine çıktı. 17 Avrupa ülkesinin ortak para birimi yüzde 0.2 yükselerek 1.3438 seviyesine ulaştı.

Japonya para birimi son üç ayda yüzde 17 değer kaybetti ve Bloomberg Korelasyon Ağırlıklı endekslerine göre, 10 gelişmiş ülke para birimleri arasında en kötü performans gösteren para oldu. Euro aynı dönemde yüzde 5.0 yükselirken, dolar yüzde 1.3 kaybetti

(18:05'te güncellendi)