Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Katalonya'da devam eden bağımsızlık yanlısı girişimlerin karşısına engel olarak anayasayı koydu.

Rajoy, katıldığı bir konferansta, Katalonya ile İspanya'nın ''tarih, ticaret, birlikte yaşam, AB'ye entegrasyon'' gibi birbirlerini birleştiren çok ortak yanlarının olduğunu vurguladı. İspanya Başbakanı, ''Katalonya, İspanya'ya bağlı kalacak mı?'' şeklindeki çok açık bir soruya ''Evet, evet, evet, siz endişelenmeyin evet'' diye yanıt verdi.

Rajoy, sözlerine şöyle devam etti:

''İspanyol devleti gibi merkeziyetçilikten daha uzak, dünyada başka bir devlet olduğunu sanmıyorum. İspanya'da anayasal reform yapılabilir, geçmişte iki kez de yapıldı ama bunun için hedefin ne olduğunun iyi bilinmesi, uzlaşma sağlanması ve iyi bir zamanlama yapılması gerekmektedir. Şu anda İspanya'da, merkezi hükümeti güçlendirmek, federal bir devlet yapısına geçmek, ulusal egemenliği kırmak ya da mevcut olan sistemde düzeltmeler yapmak gibi çok farklı görüşlerde tartışmalar yapılıyor. Bunların hepsi meşrudur, demokratiktir. Ama bir anayasal değişiklik yapılmak isteniyorsa bu yasalara ve yasal sürece uyarak olur. İspanya bir hukuk devletidir.''

Gelecek günlerde Katalonya Özerk Yönetim Başkanı Artur Mas ile bir görüşme yapacağını ve diyaloğa her zaman açık olduğunu vurgulayan Rajoy, ''Ancak İspanya Başbakanı'ndan tek bir şey istenemez. O da yasaları yerine getirmemesi. Ben asla bunu yapmam'' şeklinde konuştu.

AA