Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yenin dolar karşısındaki her 1 yenlik düşüşünün Topix şirketlerinin toplam net kârına 70 milyar yen eklediğine dikkat çeken Credit Suisse analisti Tomohiro Okawa, bunun özellikle elektronik ve otomotiv hisselerine kazanç getirdiğini belirtti.

Elektrikli aygıt sektörünün net kârının 270 milyar yen artabileceğini söyleyen Okawa, ulaştırma ekipmanı sektörünün net gelirinin 200 milyar yen artabileceğini, çelik, deniz taşımacılığı ve kimyasal gibi Döviz tabanlı yatırım temasına sahip olan sektörlerin de kârının artacağını öngördü.

Credit Suisse, yendeki zayıflığa karşı negatif duyarlılığı olan sektörler arasında ise gıda, balık/tarım, hizmet, bilgi iletişimi ve diğer finansal sektörleri gösterdi.

Bankanın bir başka analisti Koshiro Tsukiyama, Topix şirketlerinin son 4 çeyrekteki toplam net gelirinin 11 trilyon olduğunu belirtti.

Japonya'daki risk iştahının önceki güçlü boğa piyasalarının altında kalmayı sürdürmesiyle Japon hisselerinin kısa vadeli bir düzeltmenin ardından rallinin 2. aşamasına başlayacağını öngören Okawa ve Tsukiyama, yabancı yatırımcıların da kazançlara katkı sağladığına dikkat çekti.  Analistler 1995'ten bu yana 4 kez yabancı alımlarının rallilerin 1 yıl sürdürülmesine yardımı olduğunun altını çizerek, bu rallinin de 2013'ün sonuna kadar devam edebileceğini söyledi.

Topix Endeksi Kasım'daki düşüğünden bu yana yenin yüzde 14 zayıflamasıyla yüzde 33 yükseldi.