Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Maliye bankalarının kur savaşları korkularını yatıştırmak için harekete geçmesiyle dünyanın önde gelen sanayi ülkeleri para birimlerini etkilemek için ekonomi politikalarını kullanmayacaklarını  söyledi.

G-7 maliye bakanları ve merkez bankası başkanları, bugün Londra'da yayınladıkları metin ile "Mali ve para politikalarının, bu zamana kadar olduğu gibi  ekonomik hedeflerin tutturulması için kullanılacağı ve kuru hedeflemeyeceğini tekrar teyit ettiklerini" bildirdi.

Bu duruş, G-7'nin kur üzerinde 2011'de yaptığı açıklamadan daha sert bir ifadeye ve 1930'larda zayıf ekonomilerin ihracatını desteklemek için başvurduğu devalüasyon misillemelerinin önlenmesi çabalarına işaret etti. G-7'nin açıklaması, Japonya'nın deflasyonu sonlandırma çabalarının yeni zayıflatmasının ardından artan rekabetçi devalüasyon eleştirilerinin ardından geldi.

G-7 aynı zamanda kurun piyasa tarafından belirlenmesine bağlılıklarını tekrarladı ve aşırı volatilite ve düzensiz hareketlerin ekonomik ve finansal istikrara zarar verebileceği konusunda uyardu.

G-7'nin açıklaması G-20 liderlerinin Moskova'daki toplantısının 3 gün öncesinde geldi. Yen, Kasım'dan bu yana dolar karşısında yüzde 14 değer kaybederek 2010'dan bu yana en düşük seviyesine geriledi.