KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İtalya bugün düzenlediği bir yıl vadeli tahvil ihalesinde 8.5 milyar euroluk satış yaptı ve ihalede borçlanma maliyetleri, bu ay yapılacak seçimlerden iktidarı sağlayacak çoğunluğun çıkamayabileceği endişeleri ile, Ekim ayından bu yana ilk kez arttı.

Roma merkezli Hazine, 365 gün vadeli tahvilleri yüzde 1.094 faizle sattı. 10 Ocak'ta yapılan benzer vadeli ihalede faiz yüzde 0.864 seviyesinde gerçekleşmişti. Bu ihalede, satış miktarının 1.38 katı alış talebi geldi. Önceki ihalede bu oran 1.79 katı düzeyindeydi.

geçen hafta yapılan kamuoyu yoklamaları, Demokrat Parti lideri Pier Luigi Bersani'nin bloğunun seçimden zaferle çıkacağını işaret ediyor, ancak bu yoklamalar, rakip Silvio Berlusconi'nin aradaki farkı kapatmakta olduğunu da gösteriyor. Bu durum, seçimlerden hükümet kurmaya yetecek çoğunluğun çıkmayabileceği endişelerini artırıyor. Genel anlamda kazansa bile, Bersani Senato'da çoğunluğu sağlayamayabilir. Zira seçim kanunu, Senato'da sandalyeleri bölgesel bazda dağıtıyor.

Aralarında Raffaella Tenconi'nin de bulunduğu Bank of America Merrill Lynch ekonomistleri, dün müşterileri için hazırladıkları bilgilendirme notunda, "Senato'da çoğunluğun sağlanamaması borçlanma maliyetlerini yükseltecek ve özel sektörü tedbire yönelik tasarruflarını daha da artırmaya yöneltecektir" dedi ve "Bu durum, yapısal reformlar için beklentileri azaltacak ve uzun dönemli büyüme iyileşmelerine zarar verecektir" değerlendirmesinde bulundu.

İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi beş baz puan düşerek, Roma saati ile 11:08'de yüzde 4.57'ye indi ve bu hareket sonucu, İtalya ve Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizleri arasındaki fark 297 baz puan oldu. İtalya yarın daha uzun vadekli tahvil satışı ile piyasaya dönecek.

İspanya'da da bir yıl vadeli tahvil ihalesinde borçlanma maliyetleri, Başbakan Mariano Rajoy ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin bugün biraraya gelmesinden önce arttı.

İspanya Hazinesi 5.57 milyar euroluk (7.46 milyar dolar) altı ay vadeli bono ve bir yıl vadeli tahvil satışı yaptı ve 5.5 milyar euroluk maksimum satış hedefinin üzerinde borçlandı. Hazine altı ay vadeli bonoları ortalama yüzde 0.859 faizle sattı. 22 Ocak'taki ihalede, bu kağıdın faizi yüzde 0.888 seviyesinde gerçekleşmişti. 12 ay vadeli tahvillerde ise faiz yüzde 1.472'den yüzde 1.548'e çıktı.

Altı ay vadeli bono ihalesinde, satış miktaarının 2.88 katı alış talebi geldi. Bu oran, önceki ihalede 3.85 katı düzeyindeydi. bir yıl vadeli ihalede ise talep 1.97 katı oldu. Önceki ihalede bu oran 2.21 katıydı.

İspanya'nın borçlanma maliyetleri geçen hafta, Kasım ayından bu yana ilk kez yükseldi. İspanya'nın son bono ve tahvil ihalesini yaptığı 7 Şubat'ta, 10 yıl vadeli gösterge tahvilin faizi yüzde 5.52 ile, Mart 2012'den bu yana yüzde 5'in altına ilk kez düştüğü 11 Ocak'tan bu yana en yüksek seviyesine sıçradı.

Başbakan Rajoy, bugün yaptığı basın toplantısında 2012 yılı bütçe açığının, mali konsolidasyona yönelik görülmemiş çabaları göstereceğini söyledi. Rajoy'un önümüzdeki haftalarda yayınlanacağını kaydettiği açık verileri, bir yıllık iktidarında, Başbakan'ın euro Bölgesi'ndeki ikinci en büyük bütçe açığını ne kadar düşürdüğünü gösterecek.

İspanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi ihale sonrası değişmedi ve Madrid saati ile 10:55'te yüzde 5.35'te kaldı. Bu kağıdın faizi Temmuz ayında, Draghi'nin euroyu korumak için ne gerekiyorsa yapılacağını söylemesinden önce, yüzde 7.75 ile euro döneminin en yüksek seviyesine çıkmıştı. Draghi bugün Madrid'de, Rajoy ile görüşmeden önce, 14:00'te kapalı kapılar ardından parlamenterlere açıklamalarda bulunacak.

7 Şubat'ta 23 milyar euroluk tahvil ve bono sattığını ve orta ve uzun vadeli arz hedefinin yüzde 19'unu tamamladığını kaydeden Hazine, gelecek hafta piyasaya geri dönecek ve üç ve douz ay vadeli kağır satacak. Tahvillerin arzı 21 Şubat'ta yapılacak.

Advertisement