KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de perakende satışları istihdam piyasasındaki yükselişin bordro vergilerinde yaşanan vergi artışına baskın gelmesiyle Ocak ayında üst üste 3. ay yükseldi.

ABD Ticaret Bakanlığı'ndan bugün açıklanan verilere göre bu ayın yüzde 0.1'lik artışı Aralık ayında henüz revize edilmeyen yüzde 0.5'lik artışı izledi. Bu yükseliş, Bloomberg anketine katılan 80 ekonomistin tahmin medyanına eşit oldu.

Gap Inc. ve Target Corp. gibi perakendeciler, istihdamın artmasıyla harcanabilir gelirde yaşanan yükseliş üzerine satışlarında ivme görüyor. Sağlamlaşan konut fiyatları ve yükselen hisseler de ekonominin yaklaşık yüzde 70'ini oluşturan tüketici harcamalarına katkıda bulunuyor.

Detroit'te bulunan Ameriprise Financial Inc. kıdemli ekonomisti Russell Price, "Tüketiciler, insanların beklediklerinden biraz daha sağlam bir direnç gösterdiler. Bir süredir gayet iyi ama henüz sağlam olmayan bir istihdam büyümesi görüyoruz. Bu da tüketicilere ihtiyacı olan gelir artışını sağlayarak harcamalarını devam ettirmelerini sağlıyor" ifadelerini kullandı.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminleri yüzde 0.7'lik düşüş ile yüzde 0.6'lık artış arasında değişiklik gösterdi.

Toplam 13 büyük kategoriden 6 tanesi geçtiğimiz ay artış gösterirken, en büyük destek Nisan 2011'den bu yana genel mağaza satışlarında yaşanan en büyük yükseliş olan yüzde 1.1'lik harcama artışı oldu.

Advertisement