Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Güney Kore Merkez Bankası, yetkililerin wonun yen karşısındaki kazançlarını ve yeni başkan Park Geun Hye'nin 25 Şubat'ta görev başı yapmasının ardından yapılacak değişiklikleri izleme kararı alarak politika faizini sabit tuttu.

Asya'nın en büyük dördüncü ekonomisi Güney Kore'nin Merkez Bankası Başkanı Kim Choong Soo, Ekim ayındaki 25 baz puanlık indirimin ardından bu ay da faizi yüzde 2.75'te bıraktı. Bloomberg'in beklentisi de bankanın faizi sabit tutacağı yönündeydi.

Merkez bankası, Japonya'nın genişlemeci politikaları ve gelişmiş ekonomilerdeki mali sıkılaştırmaların, kademeli ilerleme sinyalleri veren Güney Kore ekonomisi karşısında risk oluşturduğunu dile getirdi. Güney Kore hükümeti büyümeyi desteklemek üzere bu yılki hükümet harcamalarının çoğunu yılın ilk yarısında yapacak. Deutsche Bank AG, Part yönetiminin Mart'ta ek bütçe açıklayabileceğini söylüyor.

Barclays Capital'ın kıdemli ekonomistlerinden Wai Ho Leong, merkez bankasının Mart'ta mali teşviklerin miktar ve kapsamının, ekonomideki belirsizlikleri azaltmaya yetecek düzeyde olup olmadığına karar verebileceğini belirtti.

Won, faiz açıklamasının ardından dolar karşısında yüzde 0.2 değerlenerek 1,084.80 düzeyine çıktı. Güney Kore wonu daha erken saatlerde 1,084.27 düzeyinden 6 Şubat'tan bu yana en yükseğini kaydetmişti.

Hyundai Motor Co. ve Samsung Electronics Co. gibi Güney Kore'nin büyüme motoru şirketleri, wonun son 6 ayda yen karşısında yüzde 23 değerlenmesinden ötürü sıkıntı çekiyor.