GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Fransa'nın Avrupa İşleri Bakanı Beernard Cazenueve, İngiltere'de başlayan AB üyeliğinin referanduma götürülmesi tartışılmasıyla ilgili ''İngilteresiz bir Avrupa hayal edemiyorum'' dedi.

İspanya'nın başkenti Madrid'e resmi ziyarette bulunan Cazenueve, katıldığı bir konferansta, ''İngiltere AB'den çıkar mı? Çıkarsa sonucu ne olur?'' şeklindeki soruya şu cevabı verdi:

''Fransa, İngiltere'yi AB içinde istiyor çünkü büyük bir ekonomik güç, AB'ye çok şey kattı. İngiltere, finans, kültür, endüstri olarak çok önemli bir ülke. İngilteresiz bir Avrupa hayal edemiyorum. Ama aynı zamanda İngiltere de AB'nin kendisine kattıklarını hesaba almalı. Sadece biz onlardan almadık, biz de onlara çok şey verdik.''

Fransa olarak İngiltere'nin tamamen AB içinde kalmasını ve İngilizlerin de bu arzuda olmalarını umduklarını kaydeden Cazenueve, ''Avrupa'nın daha fazla entegrasyona ihtiyacı duyduğu bir anda bazı durumları çok fazla dramatikleştirmemek gerekir'' diye ekledi.

Cazenueve ayrıca, Avrupa'nın içinde bulunduğu ekonomik ve mali krizden çıkması için ''üye ülkelerin kamu açığını düşürüp, hesaplarını sağlıklı hale getirmeleri ve ortak bankacılık sistemi oluşturulmasını'' tek çözüm olarak savundu. AB içinde ekonomik büyümeyi teşvik edici kararlar alınması gerektiğini ve daha fazla dayanışmanın şart olduğunu ifade eden Fransa'nın Avrupa İşleri Bakanı, ''Dayanışma olmadan Avrupa içinde halklar arasında farklılıklar oluşuyor ve bu Avrupa için olağanüstü bir tehlike arz eden yeni bir sorun'' uyarısını yaptı.

Öte yandan Fransa'nın başını çektiği Mali'deki askeri operasyonla ilgili yöneltilen soruları Cazenueve, ''Mali'de teröristler saldırmaya başladıklarında karar vermemiz için sadece 10 saat süremiz vardı ve harekete geçme kararı aldık. Bunun akabinde de hemen AB'den destek geldi. Mali için AB'nin yürüttüğü Askeri Eğitim Misyonu bir ilktir. Biz Afrikalıların kendi geleceklerine kendilerinin karar vermesini istiyoruz. Mali'de olanların hepsi, tüm aşamasıyla AB içinde kararı alınmış gelişmelerdir. Diğer yandan Avrupa da savunma politikasında ne kadar kararlı olduğunu göstermiştir'' diye yanıtladı.

AA

Advertisement