Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'deki dev havayolu şirketleri arasında yer alan American Airlines (AMR Corp.) ile US Airways'in birleşmeye hazırlandığı bildirildi.

Associated Press haber ajansının görüşmelere yakın kaynaklara dayanarak verdiği haberde, iki şirketin yönetim kurulunun dün akşam birleşme konusunda anlaşmaya vardığı belirtildi.

Ajansa bilgi veren 4 kaynağa göre, birleşmenin ardından American Airlines adını alacak yeni şirket US Airways Üst Yöneticisi Doug Parker tarafından yönetilecek. AMR Corp. şirketinin Üst Yöneticisi Tom Horton da oluşturulacak yeni şirkette 2014 yılı ortalarına kadar yönetim kurulu başkanı olarak görev yapacak.

Ajansa bilgi veren kaynaklardan üçüne göre, varılan anlaşmayla AMR Corp. şirketinin alacaklıları ve büyük olasılıkla da hissedarları, yeni şirketin hisselerinin yüzde 72'sine, US Airways hissedarları da geri kalanına sahip olacak.
Birleşmeye ilişkin resmi açıklamanın bugün yapılması bekleniyor.

Birleşme görüşmeleri, 2011'den beri iflas koruması altında yeniden yapılandırmaya giden AMR Corp. şirketinin alacaklılarının ısrarlı istekleri üzerine Ağustos ayından beri yürütülüyordu. Anlaşmanın geçerli olması için, AMR Corp şirketinin iflastan korunmasıyla görevlendirilmiş yargıç ve tekelleşmeyle mücadele denetim kurulu yetkililerince onaylanması gerekiyor.

Birleşmenin resmiyet kazanması halinde dünyanın en büyük havayolu şirketi haline gelecek olan American Airlines, bölgesel işbirliğine gittiği şirketlerin personeli dışında kalan 95 bin çalışanı ve 900'ü aşkın uçak filosuyla günde 3200 sefer yapacak.

Birleşmenin gerçekleşmesiyle, ABD'deki hava trafiğinin yüzde 75'inin kontrolü, ülkedeki 4 büyük havayolu şirketi olan American Airlines, United Airlines, Delta Airlines ve Southwest Airlines'ın eline geçecek.

AA