Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, otomotiv sektörüne ilişkin yapılan düzenlemelere ve desteklere işaret ederek, ''Bakanlık olarak sektöre karşı bir yiğitlik yaptık, ama şimdi babayiğitlik sizde'' dedi.

Çağlayan, otomotiv sektöründe yaşanan son gelişmelerin ve teşvik sisteminde otomotiv sektörüne sağlanan desteklerin değerlendirildiği, ''Yeni Teşvikler Işığında Otomotivde Yeni Hedefler'' konulu toplantıda yaptığı konuşmada otomotiv sektörünün ihracatta önemli bir yer tuttuğunu söyledi.

Çağlayan, otomotiv sektörü aktörlerinin kendisine söylediği 'Otomotiv Bakanı' hitabına ise, ''Böyle bir sektöre, ihracatın lokomotifi, üretimde, teknolojide, istihdamda, çok önemli role sahip olan sektöre, ben bakan olarak değil, hizmetçi olarak bile hizmet etmeye hazırım'' yanıtını verdi.
 
Sektörün zaman zaman teşvike, ufak tefek ayarlara ihtiyacı olabildiğini dile getiren Çağlayan, şunları kaydetti:

''Yeni düzenlememiz hayırlı olsun. Yola çıkarken elimizde somut verilerle çıktık. Babadan kalma usullerle, tahminle, el yordamıyla, yoklamayla sektörün ihtiyaçlarını tespit etmedik. Öncelikle sizlerle çok yakın çalıştık, çalışıyoruz, çalışacağız. Girdi Tedarik Stratejisi (GİTES) gibi tarihi bir çalışma yaptık bu bizim önemli bir yol haritamız oldu. Bu çalışma Türkiye için önemli bir altyapı,önemli bir kaynak oluşturdu. Bu çalışma ile Türkiye'nin otomotiv sektöründeki vitesini gördük, gördük ki sektör birtakım düzenlemeler ve biraz da mantalite ile beraber önemli değişiklikleri yapabilir.''

Yapılan düzenlemelerle bakanlık olarak sektöre karşı bir yiğitlik yaptıklarını dile getiren Bakan Çağlayan, ''Ama şimdi babayiğitlik sizde. Bilhassa Sayın Başbakanımızın da ifade ettiği babayiğit arayışımıza katkı sağlayacak önemli bir döneme girdik. Ne istediyseniz verdik, bundan sonra 'yerim dar oynayamıyorum' diyen gelin gibi olmayacaksınız'' diye konuştu.

Çağlayan, yapılan düzenlemelerle Türkiye'nin ihtiyacı olan ve gelecekle ilgili, bir taraftan psikolojik olarak, moral ve motivasyon sağlayacak olan, diğer taraftan da 'Evet Türkler de bunu yapabilir' imajı verecek olan önemli bir çalışmayı sektör temsilcileriyle birlikte gerçekleştireceklerini ifade etti.

Ana sanayi ve yan sanayinin önemli temsilcileriyle bugün ve önümüzdeki günlerde bir araya geleceklerini belirten Bakan Çağlayan, şu değerlendirmelerde bulundu:

''Firmalarımızla tek tek görüşeceğim ve bu noktadan sonra artık neler yapacaklarını, neler yapılması gerektiğini dinleme imkanına sahip olacağım. Bu noktadan sonra sektörde yeni bir yol haritası koyduğumuz döneme yine sizlerle birlikte gireceğiz. Bilhassa bizi bu gayrete iten sebeplerin en başında, açıklandığı üzere cari açık konusunda geldiğimiz sevindirici nokta ve ihracatta elde ettiğimiz başarı, ithalatın azalması, Türk sanayisinin, ekonomisinin ihracatının gelişmesi...

Bugün Türkiye'de 2012-2011 yılları arasında cari açıkta 28 milyar dolar küsurluk iyileşmenin 23,5 milyar dolara yakını ihracat artışından kaynaklanmıştır. Bazı arkadaşlarımın dediği gibi sıkı para politikasının etkilerinden değil, tekrar tespit etmemiz gerekiyor ki, ihracatın artması ithalatın azalmasından dolayı ortaya çıkan bir sonuçtur.''

Hükümet olarak ihracatı yapan taraf olmadıklarını hatırlatan Çağlayan, ''Biz buldozer gibi sizlerin önünüzdeki engelleri açıp, çalışıyoruz. İhracatı yapan sizlersiniz. Cari açığın düşmesindeki temel neden olduğunuz için sizlere teşekkür ediyorum'' dedi.