Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'yı ayrı tutmadan küresel kur savaşları spekülasyonlarını dizginlemenin yollarını arayan G-20 maliye bakanları, döviz kurlarındaki duruşlarını sertleştirmeye hazırlanıyor.

Dünyanın en büyük gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler topluluğunun bugün yayınlayacağı açıklama metninin taslağını gören yetkililerden biri Moskova'da tüm gece devam eden müzakerelerin ardından liderlerin "kurların rekabetçi amaçlarla hedeflenmemesi"nde anlaştığını söyledi. Bu tutum, önceki taslaklardaki ifadelerden ve G-7 ülkelerinin bu haftaki açıklamalardan daha sert bir duruşa doğru kayıldığını gösteriyor.

Kanada Maliye Bakanı Jim Flaherty, Cuma gecesi masadaki herkesin kur anlaşmazlıklarını önlemek istediğinin net bir şekilde görüldüğünü söylerken, İngiltere Maliye Bakanı George Osborne da ülkelerin para birimlerinin ekonomik silah olarak kullanılmasına ilişkin önceki hatalarından "ders çıkarması" gerektiğini savundu.

Politika yapıcılar, hükümetlerin büyümeyi ihracat kanalıyla desteklenmesi için para birimlerini giderek daha da zayıflatmasına dair korkuları yatıştırmaya çalışıyor. Küresel ekonomi 1930'larda benzer bir devalüasyon ve korumacılık döneminden geçmişti.