Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:30'da güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, aralarında Carlsberg A/S'nin de bulunduğu bazı şirketlerin karlarının beklenenden düşük çıkması ve Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi'nin Euro Bölgesi toparlanmasına yönelik riskler gördüğünü söylemesinin ardından düşüşünü üçüncü güne taşıdı.

Carlsberg A/S, dördüncü çeyrek karının analistlerin tahminlerinin gerisinde kalmasının etkisi ile altı ayı aşkın sürenin en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Telefonica SA, Döviz pozisyonlarından dolayı 438 milyon euroluk vergi öncesi zararının mali sonuçlarını olumsuz etkilediğini açıklamasının ardından Ağustos ayından bu yana en düşük seviyesine indi. Natixis SA, ana bankacılık ağındaki payını geri satmasının ardından hissedarlara 2 milyar euro (2.67 milyar dolar) tutarında istisnai ödeme yapmayı planlamasının ardından, Ağustos 2009'dan bu yana en hızlı çıkışını gerçekleştirdi.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.3 düşerek, Londra saati ile 15:15'te 286.52 puana indi ve üçüncü günde de düşerek son bir ayın en uzun süreli gerileme dönemini yaşadı. Avrupa hisse senetlerinin gösterge endeksi, ABD'li kanun koyucuların bütçe konusunda uzlaşmaya varmalarının ardından, bu yıl yüzde 2.4 yükseldi. ABD piyasaları bugün tatil nedeniyle kapalı.

Zürih'te Coutts & Co. Avrupa şef yatırım yetkilisi Norman Villamin, "Lokal ekonomilerdeki zayıflık dikkate alındığında, şirket karlarındaki hayalkırıklıkları çok şaşırtıcı değil, ancak bunlar yılın ilerleyen döneminde istikrar kazanmalı," dedi ve "Küresel hisse senedi piyasalarına yönelik bekleyişler halen oldukça yukarı yönlü. Bu da şimdilerde endişe kaynağı. Zira herkes işlemlerin yalnızca bir tarafında. Euronun hem yen hem de sterlin karşısındaki güçlü seyri, Euro Bölgesi büyümesine sıkıntı yaratıyor" değerlendirmesinde bulundu.

(17:30'da güncellendi)